Vești importante!

Un nou proiect de management al sedimentelor a fost lansat luna trecută în București, România. În cadrul programului HORIZON, proiectul DANube SEdiment Restoration: spre implementarea și extinderea managementului durabil al sedimentelor din bazinul hidrografic al Dunării (DANSER) se concentrează pe restabilirea echilibrului sedimentelor, îmbunătățirea fluxului și a calității sedimentelor și integrarea de soluții inovatoare pentru a aborda provocările de mediu.

În perioada 28-30 ianuarie 2025, Institutul Național Delta Dunării în calitate de partener principal și toți partenerii și părțile interesate s-au întâlnit la București pentru întâlnirea de lansare a proiectului. Consorțiul de proiect format din 35 de parteneri din 15 țări a prezentat obiectivele și principalele activități care urmează să fie realizate în cadrul proiectului.

La lansarea proiectului au fost prezenți și reprezentanți ai DG MARE, CINEA, CE, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

La acest eveniment, au fost invitate să își prezinte obiectivele și activitățile 3 proiecte privind managementul sedimentelor aflate în implementare și anume DanubeSediment_Q2 , Sundanse și iNNo SED. Astfel, reprezentantul partenerului ANAR a prezentat amploarea și rezultatele proiectului DanubeSediment_Q2, subliniind sinergiile și colaborarea pentru un management inovator al sedimentelor din bazinul Dunării.

În cadrul evenimentului s-au obținut informații valoroase și s-a dezvoltat o rețea experți cu preocupare în studiul sedimentelor.

Acest eveniment nu a fost doar lansarea unui nou proiect, ci și o oportunitate deosebit de bună de a realiza conexiuni între proiectele privind managementul sedimentelor pentru rezultate mai bune în domeniul cercetării, inovației și politicilor privind calitatea și cantitatea sedimentelor.