Ziua Internațională a Dunării 2023

Să păstrăm Dunărea albastră!

 1. Mesajul Directorului General al ANAR
 2. Mesajul Ministrului Mediului

Ziua Mondială a Apei 2023

Să accelerăm schimbarea! 

„Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”. 

Viitorul planetei depinde de noi!

Mesajul de mai sus este propus de UN-Water întregii comunități (organizaționale, științifice, populației, dar și instituțiilor guvernamentale din lumea întreagă) cu prilejul Zilei Mondiale a Apei 2023 (22 martie). Acesta vizează promovarea dezbaterilor și a informațiilor legate de criza apei și a salubrității, precum și atitudinea, soluțiile pe care trebuie să le găsim și să le adoptăm pentru a preveni, după caz, atenua efectele pe care aceasta le generează în special asupra popoarelor mai puțin dezvoltate, fie prin insuficiență și lipsa accesului la servicii publice, fie printr-o calitate precară a apei, aflată inclusiv sub presiunea factorilor de poluare.

Sloganul general „Să accelerăm schimbarea!” este completat și nuanțat prin unul mai detaliat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”.

Prin intermediul site-ului dedicat Zilei Mondiale a Apei www.worldwwaterday.org, ONU ne prezintă ce înseamnă criza mondială a apei și a salubrității și trage un semnal de alarmă referitor la faptul că:

 • În ultimele decenii au dispărut aproape jumătate din zonele umede din preajma comunităților, fapt care sporește riscul de inundații;
 • Agricultura și industria din zonă ar prelua peste 80 % din disponibilul de apă;
 • Din cauza schimbărilor climatice, seceta ar afecta din ce în ce mai mult resursele de apă și aprovizionarea cu alimente. Inundațiile ar pune în pericol instalațiile de apă și de salubrizare, contaminând resursele de apă;
 • Este puțin probabilă existența unui acord de cooperare între comunitatea respectivă și cele învecinate privind partajarea consumului și protecția apei;
 • Cei mai săraci și mai vulnerabili membri ai comunității, afectați în mod disproporționat de criză, ar avea cel mai mult de luptat pentru a atrage atenția autorităților să-și îmbunătățească serviciile de alimentare cu apă și salubritate.

Mesajul din acest an pornește de la o veche poveste a populației Quechua din Peru despre o pasăre-colibri care încearcă să stingă un uriaș incendiu de pădure ducând în cioc câteva picături de apă. Atunci când aceasta este întrebată cum crede că poate stinge incendiul din pădure, aceasta îi răspunde: ”Eu îmi fac partea mea. Fiecare picătură contează!”. Campania declanșată de Un-Water îi încurajează astfel pe oameni să fie ca pasărea colibri, adică să facă tot ce stă în propriile puteri pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei și a salubrității.

După cum bine știți, în anul 2015, omenirea s-a angajat să respecte obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) 6 ca parte a Agendei 2030 – asumându-și astfel promisiunea că, până în anul 2030, fiecare dintre noi să beneficieze de o apă de bună calitate și de servicii de salubritate în condiții de siguranță.

Comunitatea mondială constată însă cu îngrijorare că ne aflăm departe de realizarea acestui obiectiv. Miliarde de oameni și comunități nu pot să se dezvolte, întrucât nu sunt încă îndeplinite drepturile tuturor celor care trebuie să aibă acces la apă și salubritate. Noua agendă, respectiv aceea de a schimba modul în care utilizăm, consumăm și gospodărim apa în viața voastră de zi cu zi reprezintă angajamentul pe care fiecare dintre noi și-l poate lua pentru a proteja resursa de apă din punct de vedere calitativ și cantiativ. Acesta se adăugă celor la scară mai largă asumate de guverne, întreprinderi, organizații, instituții și asociații care vor constitui Agenda de acțiune privind apa ce va fi lansată în cadrul Conferinței privind apa organizate de ONU, la New York, între 22-24 martie 2023 din– primul eveniment de acest gen din ultimii aproape 50 de ani.

 

 1. Mesajul ministrului mediului, apelor si padurilor
 2. Mesajul directorului general al Administrației Naționale „Apele Române”
 3. Fisa Informativa 
 4. Alte materiale