Apele Române Tulcea au pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie pentru consolidarea digului de la Carasuhat-Mahmudia. POPULAȚIA NU ESTE ÎN PERICOL DE A FI INUNDATĂ! Într-un interval de 5 zile, nivelurile Dunării vor scădea cu circa 35- 40 de cm

Având în vedere informațiile apărute în mass-media referitoare la producerea unei breșe în digul Carasuhat-Mahmudia din județul Tulcea, facem următoarele precizări:

Digul aparține Consilului Local Mahmudia.

Încă din data de 12 aprilie 2023, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral – Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a constatat degradarea digului local care apără terenuri agricole și a transmis Consilului Județean (CJSU), respectiv Local pentru Situații de Urgență (CLSU) recomandarea expresă de a consolida digul ținând cont de faptul că secțiunea digului este afectată pe o lungime 2,4 km, în mai multe puncte, în proporții de 30%, respectiv 70%.

Pe fondul nivelurilor ridicate ale Dunării din ultima perioadă (faza II- apa este la jumătatea digului), precum și din cauza acțiunii erozionale ale valurilor create de ambarcațiuni, digul a cedat ieri după-amiază, formându-se o breșă de circa 6-8 metri. Din acest motiv, au fost inundate 80-100 de hectare de teren agricol aparținând mai mult concesionari.

În urma producerii acestor evenimente, pentru a sprijini acțiunile întreprinse de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Tulcea și Serviciul de Voluntari al comunei Mahmudia, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral- Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea a pus la dispoziție circa 500 de saci și 80 de kg de folie.

Din cauza vitezei mari a apei în secțiunea breșei, până în acest moment, breșa formată nu a putut să fie închisă.

În cursul zilei de astăzi, Consiliul Local Mahmudia a convocat constructorul pentru a interveni în vederea închiderii breșei și consolidării digului de apărare.

Menționăm de asemenea că populația nu este afectată, iar locuințele nu sunt în pericol de a fi inundate.

Începând de astăzi, conform prognozei INHGA, nivelurile Dunării în secțiunea respectivă vor începe să scadă cu circa 35- 40 de cm până joi în data de 15 iunie 2023.

Ne puteți găsi pe FacebookInstagram, Linkedin și Youtube