Administrația Națională „Apele Române”, instituție publică, în calitate de administrator al bunurilor din domeniul public al statului[1], intenționează să declanșeze în cel mai scurt timp procedura de licitație publică privind spațiul maritim. Marea teritorială și apele maritime interioare definesc spațiul maritim care va fi scos la închiriere.
Marea a fost inclusă în lista bunurilor care pot fi scoase la închiriere încă din anul 2021 prin HG nr. 1283/2021 care actualiza Hg nr. 183/2020.
De atunci, au existat o serie de întâlniri cu Asociațiile/organizațiile de profil care și-au manifestat disponibilitatea în legătură cu închirierea spațiului maritim. Deci despre pret s-a știut din 2021 – odată cu includerea Mării teritoriale în lista bunurilor care pot fi închiriate. Chiar dacă nu au știut că vom începe procedura de închiriere (de aceea, le-am solicitat completarea unor cereri de intenție),prețurile s-au discutat timp de mai bine de 4 ani cu investitorii.
Este o premieră în România și închirierea se va face pentru 20 de ani. Anul trecut am reușit să prelungim termenul de închiriere de la 4 ani la 20 de ani. Anul acesta s-a promulgat legea care mandatează ANAR ca instituție publică care poate închiria spațiul maritim în data de 1 iulie 2024, iar actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
Procedura se va organiza în temeiul prevederilor OUG nr. 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), modificată și completată și aprobată prin Legea nr. 404/2003, precum și în baza OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și HG nr. 183/2020 privind aprobarea procedurii de închiriere prin licitație a unor bunuri imobile proprietate publică a statului aflate în administrarea ANAR. De asemenea, se au în vedere și dispozițiile Ordonanței de Urgență nr. 97/2023 pentru aprobarea Planului de amenajare a spațiului maritim.
Persoanele interesate trebuie să completeze o cerere de intenție și să o transmită pe adresele de e-mail: mecanism.economic@rowater.ro și dispecer@abadl-rowater.ro până la data de 15 iulie, ora 12.00.
În stabilirea prețului de pornire ne-am consultat și cu alte instituții ale statului, precum și cu potențiali investitori, ținând cont și de Ordinul Comun MAP – MADR – 1093/2017.
Prețul de 0.06 lei/mp/lună a fost stabilit pentru cultivarea resursei acvatice prin furajare convențională.
Subliniem faptul că activitățile de acvacultură pot exercita potențiale presiuni asupra ecosistemelor acvatice. De aceea, la stabilirea metodei/tehnologiei de cultivare a resurselor acvatice vii, trebuie să fie respectate prevederile Directivei Cadru Apă, a Directivei Cadru privind mediul marin și Ghidul de aplicare a celor două Directive în relație cu activitățile de acvacultură.
Având în vedere cele de mai sus,
- Prețul rezultă din aplicarea mecanismului economic european de recuperare a costurilor pe principiul ”beneficiarul plătește” și vor constitui venituri 50% la ANAR și 50% la bugetul de stat.
În ceea ce privește veniturile încasate de instituția noastră, acestea vor fi utilizate în scopul dezvoltării infrastructurii de management calitativ și cantitativ în regiunea Mării Negre.
[1] De natura celor prevăzute în art. 136 alin.3 din Constituția României republicată, bunuri proprietate publică prevâzute în Anexa nr. 12 la HG nr. 1705/2006 privind aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare.