PRINCIPALELE BARAJE DE PE TERITORIUL ADMINISTRAȚIEI BAZINALE DE APĂ JIU AU RĂSPUNS FOARTE BINE LA RECENTELE CUTREMURE CU EPICENTRUL ÎN ZONA ORAȘULUI TÂRGU JIU

După cum se știe, în zilele de 13 și 14 februarie, au avut loc două cutremure de peste 5 grade pe scara Richter, urmate de mai multe replici cu epicentrul în zona orașului Târgu Jiu. Ca urmare a mișcărilor seismice, la barajele de categorie B aflate în administrarea ABA Jiu, din zona de influență a cutremurelor, s-a urmărit comportarea barajelor, a echipamentelor hidromecanice, precum și debitul de infiltrație (după caz):

  • Barajul Valea de Pești

În cadrul inspecției vizuale a șefului de formație și a responsabilului UCC al SHI Petroșani s-au inspectat coronamentul barajului, paramentul amonte și aval, casa vanelor, casa puțului, echipamentul hidromecanic și debitul de infiltrații de la drenuri, constatându-se că nu s-au produs modificări privind funcționarea în siguranță a barajului. S-au executat manevre cu vana golirii de fund și vana conductei de alimentare cu apă a stației de tratare, s-au măsurat debitele de infiltrații care s-au încadrat în limitele admise, s-a verificat sistemul de alarmare prin pornirea sirenei aflată la casa puțului.

  • Barajul de priză Rovinari

În cadrul inspecției vizuale a șefului de formație priză și a responsabilului UCC al SGA Gorj s-au inspectat coronamentul barajului, cele 5 stavile din câmpul deversant, starea echipamentului hidromecanic de ridicare a stavilelor, tabloul de comandă și instalațiile electrice, precum și digurile de contur amonte și aval de priza de barare. Totodată, s-a ridicat și coborât una dintre stavile, s-a verificat sistemul de alarmare prin pornirea scurtă a sirenei.

  • Barajul de priză Ișalnița

În cadrul inspecției vizuale a șefului de formație priză și a responsabilului UCC al SGA Dolj s-au inspectat coronamentul barajului, cele 6 stavile din câmpul deversant, starea echipamentului hidromecanic de ridicare a stavilelor, tabloul de comandă și instalațiile electrice, precum și digurile de contur amonte și aval de priza de barare.

  • Barajul Fântânele

În cadrul inspecției vizuale a șefului de formație și a responsabilului UCC al SGA Dolj s-au inspectat coronamentul barajului, paramentul amonte și aval, călugărul, echipamentul hidromecanic de ridicare a stavilelor și nivelul din puțurile hidrometrice de pe taluzul exterior, constatându – se că nu s-au produs modificări privind funcționarea în siguranță a barajului. De asemenea, s-au executat manevre la stavila golirii de fund, s-a inspectat pereul amonte, constatându-se că nu s-au produs fisuri sau tasări a plăcilor din beton, dar și faptul că nivelul apei în puțurile hidrometrice se află în limitele admise, nivelul apei în acumulare și debitul evacuat fiind în concordanță cu regulamentul de exploatare aprobat.