Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, l-a însoțit joi, pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, într-o vizită de lucru în județul Satu Mare.
Din delegație au mai făcut parte directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, directorul ABA Someș-Tisa, Ioana Diaconescu, reprezentanți ai Direcției Silvice Satu Mare, ai Gărzii Forestiere Oradea, iar din partea autorităților locale, au participat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, precum și alți primari ai localităților din zonă.

Primul punct al vizitei de lucru a fost o acțiune de plantare comună care a avut loc în perimetrul Ocolului Silvic Livada, în UP III Livada (Pădurea Mujdeni), la care au participat, atât personal al RNP Romsilva, cât și voluntari de la A.N. „Apele Române”. De asemenea, la această acțiune au mai participat autoritățile locale, primari ai localităților din zonă și elevi ai Liceului Teoretic din Negrești-Oaș.

Deplasarea delegației a continuat cu inspectarea lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții „Amenajare Valea Rea”, finanțată prin BDCE. Valoarea totală actualizată este de 13,55 milioane de lei. Capacitățile care se vor realiza: reprofilare albie – 8 km; consolidare mal – 9,42 km; zid sprijin – 1,23 km; praguri și căderi – 37 de bucăți. Valoarea alocată pentru 2019 este de 1,94 milioane de lei (din care BDCE 1,62 milioane de lei, surse proprii 0.32 milioane de lei). Din valoarea alocată pe anul 2019, se vor executa 660 ml de prism de anrocamente( îngrămădire de beton, bolovani, piatră etc. care formează diguri sau platforme de întărire), 1241 mp de protecție vegetativă și 2076 ml de pereu. Termen de punere în funcțiune: 2019.

La ora 11.45, delegația a avut o întâlnire cu autoritățile locale la Primăria Negrești – Oaș, unde ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș a prezentat investițiile în județul Satu Mare.
Astfel, valoarea totală a lucrărilor derulate în acest județ este de 245,3 mil lei (din care, prin POIM – 154,5 mil lei, lucrări de investiții– 90,8 mil lei). Pe lângă valoarea alocată, pe anul 2019, MAP a asigurat credite de angajament în valoare de 202,75 mil lei, în vederea demarării procedurilor de achiziție publică pentru: „Amenajare vale Lechincioara și vale Bȃrloagele”, „Creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungaria, județul Satu Mare”. În anul 2019 se vor recepționa: 12 km de regularizări și reprofilări de albie; – 14 km de consolidări de mal; 41 de praguri de fund și căderi; o subtraversare și o pasarelă.

De asemenea, anul acesta se vor finaliza alte două obiective:
– „Punere în siguranță a liniei continue de apărare râu Crasna în zona localităților Giorocuta și Supuru de Jos, jud. Satu Mare”, cu o valoare totală actualizată de 6,5 mil lei; în cadrul acestuia se vor realiza următoarele capacități: 0,78 km regularizare, 1 prag de fund;
– „Amenajarea râului Someș pe sectorul Ulmeni – Apateu, județele Maramureș și Satu Mare”, cu o valoare totală actualizată de 55,23 mil lei; capacități: 9,6 km consolidare mal.

La finalul întâlnirii de la primăria Negrești-Oaș, ministrul apelor și pădurilor a susținut o conferință de presă.

Tot astăzi, delegația a inspectat și stadiul lucrărilor care se derulează în cadrul proiectului de investiții „Amenajare Vale Lechincioara și Vale Bârloagele” și Acumularea Călinești.
Valoarea totală actualizată a lucrării „Amenajare vale Lechincioara și vale Bȃrloagele, județul Satu Mare” este de 14,88 mil lei. Capacitățile care se vor realiza: 16,473 km amenajare albie, 5,668 km consolidare mal, 0,2 km rebilitare dig, 6 bucăți praguri, 2 bucăți disipator și rizbermă și o cădere. Valoarea alocată în anul 2019, din surse propria, pentru acest proiect este de 8,30 mil lei. Capacități care se vor realiza în 2019: Valea Lechincioara – 34- de metri reprofilare albie, o cădere H = 1 m; pe Valea Bârloagele: 2537 de metri reprofilarea albiei; 2140 m ziduri de sprijin; un prag de fund. Termenul de punere în funcțiune este anul 2019.

Următoarea vizită a fost la obiectivul „Creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungaria, județul Satu Mare”. Acesta este un proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Capacitățile care vor fi construite: asigurare linie de apărare prin supraînălțarea digurilor de apărare existente -101.613 km; asigurare linie de apărare prin realizarea digurilor noi-15.880 km; protecții antierozionale albie 23.560 km; punere în siguranță a acumulării Călinești și creștere capacitate de atenuare 3.00 mil. m3; punere în siguranță a acumulărilor Hodoș și Tămășeni; realizare polder Dimoșag – 22.70 mil. m3. Valoarea totală estimată a proiectului este de 154,45 mil lei, iar valoarea alocată în 2019 este de 4,8 mil lei pentru asistență tehnică.

Compartiment Comunicare și Relaţii cu Presa