𝐂𝐞𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮𝐭 𝐢̂𝐧 𝐮𝐥𝐭𝐢𝐦𝐢𝐢 𝟓 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟔,𝟖𝟔 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢 𝐜𝐮𝐛𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐚̆ (𝟐𝟎𝟏𝟖) 𝐥𝐚 𝟖,𝟔𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢 𝐜𝐮𝐛𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐚̆ (𝟐𝟎𝟐𝟐).
Astfel, pentru cele trei categorii de utilizatori, situația se prezintă astfel:
𝐚𝐠𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆: de la 1,62 de miliarde de metri cubi de apă (2018) la 2,80 miliarde de metri cubi de apă (2022);
𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞: de la 4,08 miliarde de metri cubi de apă (2018) la 4.45 miliarde de metri cubi de apă (2022);
𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞: de la 1,16 miliarde de metri cubi de apă (2018) la 1,35 milarde de metri cubi de apă.
În schimb, dacă ne raportăm la cerința de apă din 2003 (9,19 miliarde de metri cubi) de apă, aceasta a scăzut în ultimii 20 de ani, cu 59 de milioane de metri cubi de apă (8,60 mld mc de apă).
Dintre cele trei categorii de utilizatori, doar pentru cei din agricultură, tendința de creștere a cerinței de apă se menține: 1,86 (2002) la 2,80 de miliarde de metri cubi de apă (2022).
Apa este o resursă naturală limitată. De aceea, este nevoie să conștientizăm că trebuie să economisim apa și să apelăm acolo unde avem această posibilitate la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol.
Recomandările noastre ar fi:
- Verificarea periodică a instalației de apă din locuință, a vaselor de toaletă și a oricăror altor mijloace de consum apă astfel încât să fie în stare bună de funcționare, iar dacă se constată defecțiuni să fie reparate în regim de urgență;
- Folosirea rațională a apei la baie și bucătărie, fără a lăsa robinetul să curgă nejustificat (fără a face operațiuni de spălare);
- Folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor sau folosirea unui sistem de irigare care minimizează consumul de apă (ex: prin picurare);
- Refolosirea apei în care se spală legumele și fructele pentru udarea plantelor;
- Întreținerea permanentă a piscinelor pe tot sezonul de vară pentru evitarea golirii și reumplerii acestora;
- Montarea economizoarelor de apă la robinete;
- Utilizarea mașinilor de spălat (rufe și vase) în perioadele din zi când este consum mic de apă;
- Folosirea/înmagazinarea apei din precipitații;
- Adâncirea/denisiparea fântânilor/forajelor.
- Astfel, pentru a veni în sprijinul agricultorilor, specialiștii noștri au inclus recent în legislația românească posibilitatea reutilizării apelor uzate epurate corespunzător în agricultură, ca o măsură de gestionare eficientă și, după caz, de economisire a apei.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a OUG nr. 52/2023, Guvernul va adopta prin hotărâre stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2020/741 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 2020 privind cerințele minime pentru reutilizarea apei.