Lansarea Proiectului SUNDANSE: Cadru inovator al managementului sedimentelor pentru un sistem sustenabil Dunăre-Marea Neagră (A Horizon Europe Initiative for Sustainable Sediment Solutions in the Danube River – Black Sea System)
Galați, România [iulie, 2024] – Fluviul Dunărea, al doilea cel mai lung fluviu din Europa, curge pe o lungime de aproximativ 2.860 de kilometri la nivelul Europei Centrale și de Est, traversând 10 țări de la izvorul său în Munții Pădurea Neagră din Germania până la vărsarea în Marea Neagră. Bazinul Dunării (ce ocupă mai mult de 30% din suprafața UE) cuprinde o biodiversitate bogată, cu numeroase habitate și specii. Cunoscut ca „Râul Europei”, servește drept cale navigabilă vitală pentru transport, comerț și schimburi culturale, care leagă diverse regiuni și comunități.
SUNDANSE a început în data de 3 iunie 20204 și este o inițiativă ambițioasă, cu o durată de 48 de luni, finanțată prin Programul Horizon Europe și o componentă vitală a Misiunii UE: „Restaurarea Oceanului și a Apelor noastre”. Proiectul își propune să dezvolte soluții inovatoare și durabile de management al sedimentelor pentru sistemul Dunăre – Marea Neagră, abordând provocări critice de mediu legate de sedimentare și contribuind la sănătatea și reziliența căilor noastre navigabile.
Consorțiul SUNDANSE este coordonat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, cu sediul în Galați (România) și reunește 20 de părți interesate de inovare și entități educaționale/de cercetare din 10 țări europene diferite – România, Franța, Belgia, Israel, Serbia, Estonia, Ucraina, Austria, Bulgaria și Irlanda. Ședința de lansare a acestei inițiative a avut loc în perioada 1-2 iulie 2024 la Galați (România), unde a fost prezentată foaia de parcurs a proiectului.
SUNDANSE va lansa două Apeluri Deschise și va oferi sprijin financiar pentru cel puțin cinci Regiuni Asociate (până la 100 000 EUR fiecare). Această finanțare va facilita activități demonstrative suplimentare, rezultatele Proiectului SUNDANSE putând fi utilizate în noi regiuni.
Pe toată durata proiectului, SUNDANSE își propune să atingă 3 obiective principale:

Crearea unui Manual de Gestionare a Sedimentelor (Create a Sediment Management  Handbook) Dezvoltarea și validarea unui Instrument de Predicție a Sedimentelor (Develop and validate a Sediment Prediction Tool) Implicarea unor stakeholderi/părți interesate cheie din Europa (Engage key Stakeholders in Europe)
SUNDANSE va lansa două Apeluri Deschise și va oferi sprijin financiar pentru cel puțin cinci Regiuni Asociate (până la 100 000 EUR fiecare). Această finanțare va facilita activități demonstrative suplimentare, rezultatele Proiectului SUNDANSE putând fi utilizate în noi regiuni.
Mai multre detalii despre proiect, puteți găsi pe: www.sundanseproject.eu
Adresa de contact: info@sundanseproject.eu