Corp Control Integritate și Anticorupție

Serviciul Corp Control Integritate și Anticorupție răspunde de asigurarea respectării de către angajați a prevederilor legale, a normelor interne, a obiectivelor strategice și a deciziilor conducerii Administrației Naționale „Apele Române”, precum și de prevenirea corupției și a incidentelor de integritate. De asemenea, această structură transmite informații și documente solicitate de către instituțiile de control ale statului.

În acest scop, Serviciul Corp Control, Integritate și Anticorupție desfășoară, în principal, următoarele activități:

– Verifică modul de realizare al obiectivelor prevăzute de strategia de gospodărire a apelor și în documentele strategice ale instituției;

– Verifică modul de respectare a prevederilor legale în domeniul de activitate de către personalul Administrației Naționale „Apele Române” și a unităților aflate în subordinea acesteia;

– Verifică modul de utilizare a sumelor bugetare alocate unităților din subordinea Administrației Naționale „Apele Române”;

– Verifică modul de administrare a patriomoniului Administrației Naționale „Apele Române” și al unităților din subordinea acesteia;

– Verifică și analizează modul de aplicare a legislației specifice gospodăririi apelor, precum și respectarea clauzelor cuprinse în contractele de închiriere, concesionare, gestionare și administrare;

– Întreprinde orice alte activități de verificare necesare îndeplinirii obiectivelor sale, fără a se substitui activităților specifice de inspecție și control, atribuite prin dispoziții legale în competența altor autorități sau structuri proprii.

         În anul 2024, serviciului a înregistrat un număr total de 731 documente, evidențiate în Registrul de Corespondență Internă, cod F-RS-3, reprezentând corespondența privind soluționarea unor sesizări, precum și corespondența de ordin organizatoric și administrativ.

         Astfel, în perioada analizată structura a primit spre verificare un număr de 91 sesizări, din care 22 au fost adresate de către structurile judiciare ale statului (D.N.A., Unități de Parchet, Poliție, Jandarmerie), 9 din partea structurilor similare de control din partea Corpului de Control al Prim-Ministrului, Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție a M.M.A.P., diferența constând în petiții/reclamații formulate de persoane fizice/juridice.

         Totodată, acțiunile de verificare întreprinse au fost materializate într-un număr total de 18 rapoarte de control/ note de informare, fiind identificate deficiențe în aplicarea legislației în materie care au condus la prejudicierea bugetului A.N.A.R. sau folosirea nelegală a patrimoniului gestionat. Pentru neregulile constatate, urmare a acțiunilor de control au fost trasate măsuri care să conducă la remedierea deficiențelor și evitarea pe viitor a unor astfel de nereguli.

         Totodată, în cadrul SCCIA, pe parcursul anului 2024 au fost modificate, elaborate și aprobate un numar de 11 proceduri și instrucțiuni de lucru întocmite în funcție de necesitățile apărute în sistem.

          Pentru îmbunătățirea continuă a cunoștințelor  angajaţii structurii au participat la un număr de 5 cursuri de formare profesională/ programe de perfecționare, din care exemplificăm, în domeniul managementului integrat al calităţii, mediului, sănătăţii si securităţii în muncă, conform standardelor SR EN ISO 9001:2015, SR EN ISO 14001:2015, SR EN ISO 45001:2023; Etică, integritate și anticorupție”;  „Dezvoltarea durabilă a resurselor de apă”.

         De asemenea, au fost realizate un numar de patru audituri al sistemului integrat de management la entitățile din subordine conform  programului anual de audit aprobat.

         Pe baza rezultatelor autoevaluării efectuate la data de 31 decembrie 2024 sistemul de control intern managerial al Administrației Naționale „Apele Române” este parţial conform cu standardele cuprinse în codul controlului intern managerial din Ord. SGG 600/2018.

         În anul 2024, structura a înregistrat și înaintat către Agenția Națională de Integritate 1393 declarații de avere și 1379 declarații de interese, pentru personalul cu funcții de control și conducere, personalul care implementează proiecte finanțate din fonduri europene și membri consiliului de conducere. În total, în cadrul A. N. A. R., sunt înregistrate 257 de persoane care au calitatea de deponent.