Eforie – după finalizarea digurilor, lucrăm la înnisipare și apoi la biodiversitate

La începutul lunii iunie 2021, anunțam (ABADL – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral) începerea lucrărilor de reducere a eroziunii costiere din zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud, care se întind pe o lungime de 5,7 km, de la Portul Belona până la limita cu UAT (Unitate Administrativ Teritorială) Tuzla.

Digurile (structuri hidrotehnice)
S-a început cu construcția digurilor și pentru a nu afecta în vreun fel sezonul estival au fost finalizate până la începutul acestei veri:
– șapte diguri cu o lungime totală de aproape 3 km, 6 dintre ele sunt perpendiculare pe țărm, iar unul este paralel cu țărmul în zona de sud și are rol de protecție și crearea unei zone de aproape 2,9 ha pentru implantarea de iarba de mare
– pentru construcția digurilor în zona Eforie, ce au fost amplasate pe o lungime de peste 5.000 metri liniari, au fost folosite 635.000 de tone de piatră, fiind necesare 26.000 de transporturi.
Înnisparea
Lucrările au fost sistate până la începutul acestei luni, când a început înnisiparea:
– ce se va executa pe o lungime de aproape 4,9 km
– plaja uscată va avea lățimi cuprinse între 100 și 140 de m, iar înnisiparea submersă va ajunge la lățimi între 200 – 280 m pentru că numai plaja uscată nu va face față singură procesului de reducere a eroziunii costiere
– vor fi folosite 3 milioane de metri cubi de nisip ce vor forma o suprafața nouă de plajă uscată de aproximativ 50 de ha.
Biodiversitatea
Partea de biodiversitate are doua componente:
– una se referă la menținerea și dezvoltarea habitatelor pentru două specii de scoici (Donacilla Cornea și Donax Trunculus) se găsesc în partea de nord a proiectului. În acest sens s-a făcut un test pilot pentru a vedea dacă scoicile rezistă unui proces de mutare și a avut o rată de succes de 100%.
Se dorește extinderea arealului în care aceste scoici se dezvoltă, astfel că, acestea se vor colecta din apă de o firmă specializată, cu site speciale, vor fi depozitate în bazine cu nisip și apa va fi primenită în permanență, până când se va face innisipare acestor celule de plajă. Apoi, stratul final de nisip din acele celule va fi stratul actual, care va fi excavat, depozitat și apoi adus înapoi și scoicile aduse în habitatul inițial.
– cea de-a doua parte importantă de mediu a proiectului se referă la iarba de mare, Zostera Noltii, care este o specie ce aproape a dispărut de pe litoralul românesc. Ea va fi implantată în zona de sud a proiectului pe o suprafață de aproximativ 2,9 ha, astfel încât, sa creeze posibilitatea dezvoltării habitatelor marine (Zostera Noltii), o plantă (nu algă) care poate poleniza sub apă și poate produce oxigen. Această plantă va conduce la stimularea biodiversității și îmbunătățirea calității apei.
Cu ajutorul finanțării europene și coparticiparea statului român, în cadrul proiectului REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020), prin intermediul celor mai moderne tehnologii, reducem eroziunea costieră la malul românesc al Mării Negre.
Amintim că la sfârșitul anului 2015 a fost finalizată prima etapă din acest proiect de reducere a eroziunii costieră în stațiunea Eforie Nord (diguri și înnisipare).
Ne puteți urmări și pe FacebookInstagram și pe YouTube