Aspretele în râul Vâlsan din bazinul hidrografic Argeș-Vedea

Aici, pe râul Vâlsan, în munții Făgărașului, Alex Gavan, împreună cu echipa sa (care a inclus și 9 biologi specializați în pești), a găsit 𝐚𝐬𝐩𝐫𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 (𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐜𝐡𝐭𝐡𝐲𝐬 𝐯𝐚𝐥𝐬𝐚𝐧𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚), cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume. Mai exact, este vorba despre un număr de 58 de exemplare.
Datorită apelor sale foarte curate, râul Vâlsan din bazinul hidrografic Argeș-Vedea (aflat în aria de responsabilitate a colegilor de la Apele Române Argeș-Vedea) a devenit astfel o gazdă prietenoasă pentru această specie rară care încă mai supraviețuiește.
Descoperirea s-a produs în cadrul unei ample acțiuni de inventariere a speciei, desfășurată în perioada 10 – 16 octombrie 2022, la 21 de stații de pescuit științific dintre care în 14 dintre acestea a fost identificat aspretele.
De asemenea, complementar, conform informării Fundației Alex Găvan, s-a realizat pescuit exploratoriu în mai multe râuri din bazinul Argeșului, respectiv la 44 de stații.
Prin urmare, arealul confirmat al speciei se întinde în acest moment pe 15 kilometri, între localitățile Brădetu și Vâlsănești, tot aici fiind identificate alte nouă specii de pești.
Puteți afla mai multe informații, aici:
🙏Salutăm inițiativa și felicitări pentru reușită lui Alex Gavan și echipei sale, continuând în același timp parteneriatul prin colegii de la Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea.