Între 21-22 septembrie 2022 a avut loc la București a 42-a ședință a Grupului de experți pe probleme de apărare împotriva inundațiilor al ICPDR.

Principalele probleme dezbătute au fost: prezentarea planurilor de management al riscului la inundații ale țărilor dunărene, pregătirea noului Plan de Management al Riscului la Inundații pentru bazinul Dunărea din anul 2027, testarea, funcționalitatea și conținutul noului webportal GIS – Sistemul Informațional Hidrologic al Dunării, proiectele aflate în desfășurare și noile aplicații de proiecte ce sunt pregătite pentru depunere.

Conținutul planurilor de management al riscului la inundații, etapa a III-a în implementarea Directivei Inundații a fost prezentat de domnul Chris Fischer, Senior Water Resources Management Specialist, de la Banca Mondială. Planurile reprezintă unul din rezultatele proiectului „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS”, implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în parteneriat cu Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) cu sprijinul Băncii Mondiale.

La începutul anului, România a preluat Președinția Comisiei Internaționale pentru Protecția Dunării, având ca principale obiective aplicarea prevederilor Declarației Dunării 2022 și inițierea măsurilor prevăzute în Planul de Management al Bazinului Fluviului Dunărea și în Planul de Management al Riscului la Inundații, planuri actualizate în 2021.
Róbert Eugen Szép, secretar de stat în MMAP, a participat astăzi la cea de-a 42-a întâlnire a Grupului de Experţi pentru Protecţia contra Inundaţiilor din cadrul International Commission for the Protection of the Danube River (ICPDR).
”Organizăm astăzi prima ședință în format fizic a grupului de experți pentru probleme de apărare împotriva inundațiilor, după o perioadă grea de pandemie, în care ne-am desfășurat activitatea doar online.
Ne bucurăm să găzduim la București această întâlnire care abordează teme variate precum: prezentarea planurilor de management al riscului la inundații ale țărilor dunărene, pregătirea Planului de Management al Riscului la Inundații pentru fluviul Dunărea din anul 2027, aferent ciclului 3 al aplicării Directivei Inundații, funcționalitatea și conținutul noului webportal GIS – Sistemul Informațional Hidrologic al Dunării, proiectele aflate în desfășurare și noile idei de proiecte pentru viitor.
Urez succes acestei întâlniri și contăm pe sprijinul țărilor dunărene în îndeplinirea obiectivelor ICPDR pentru anul acesta” a afirmat domnul Róbert Szép în discursul său.
✅ Comisia internaţională pentru protecţia rîului Dunărea (ICPDR) este un organism transnaţional, înfiinţat pentru a implementa Convenţia pentru protecţia râului Dunărea.
✅ De la înființarea sa, în 1998, Comisia a promovat efectiv acordurile politice şi a stabilit priorităţi şi strategii comune pentru îmbunătăţirea stării Dunării şi afluenţilor acesteia. ICPDR asigură folosirea durabilă şi echitabilă a apelor şi resurselor de apă potabilă din bazinul fluviului Dunărea.
Obiectivele ICPDR:
🟩 conservarea, îmbunătăţirea şi utilizarea raţională a apelor de suprafaţă şi subterane;
🟩 realizarea măsurilor preventive de control a hazardelor rezultate din inundaţii, îngheţ sau alte hazarde;
🟩 implementarea măsurilor de reducere a poluării Mării Negre din sursele existente în bazinul rîului Dunărea;
🟩 protecţia resurselor de apă ale Dunării pentru generaţiile viitoare;
🟩 ape naturale echilibrate, fără exces de nutrienţi;
🟩 înlăturarea riscului poluării cu chimicale toxice;
🟩 sisteme sănătoase şi durabile ale rîului;
🟩 inundaţii fără pierderi.