Lucrările de investiții din localitățile Ighiu și Cricău, din județul Alba

Lucrările de investiții din localitățile Ighiu și Cricău, din județul Alba, au fost inspectate de conducerea A.N. „Apele Române” și de directorul ABA Mureș

Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu și directorul ABA Mureș, Cristian Bratanovici, l-au însoțit, joi, pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, într-o vizită de lucru, pentru a inspecta lucrările de investiții executate pe Valea Țelna și în comuna Cricău, din județul Alba.

În prima parte a zilei au fost inspectate obiectivele realizate de ABA Mureș, în comuna Ighiu, pe Valea Țelna, „Regularizare și consolidare Valea Țelna”, pentru care s-a alocat suma de 10,2 milioane de lei, și în comuna Cricău -„Regularizare și consolidare pârâu Cricău”, pentru care s-a alocat suma de 8,8 milioane de lei (prin HG și din surse proprii ANAR). Lucrările din aceste zone sunt finalizate și au fost finanțate din fondurile pentru situații de urgență aflate la dispoziția Guvernului, alocate în urma inundațiilor care au avut loc în 2018.

De asemenea, directorul ABA Mureș a prezentat un alt obiectiv care urmează să fie realizat, „Regularizare Valea Bucerdea” (pentru care se va aloca suma de aproximativ 10 milioane de lei).

Ulterior, ministrul apelor și pădurilor a susținut o conferință de presă la sediul prefecturii județului Alba. Cu acest prilej au fost prezentate următoarele obiective de investiții:

  • Regularizare pârâu Galda în Galda de Jos”, cu o valoare de 20,9 milioane de lei. Capacități: două praguri de fund îngropate, 4.594 ml dig de apărare, 623 ml dig parapet, 809 ml protecție de mal, 4.644 ml recalibrare albie, două treceri prin vad, un prag rupere pantă (cădere), 3.566 ml zid de sprijin etc. Valoarea alocată în anul 2019 este de 300.000 de lei, fonduri de la bugetul de stat.
  • „Regularizare pârâu Abrud la Abrud”, cu o valoare totală actualizată de 19,8 milioane de lei. Capacități: 1.350 ml recalibrare albie-săpături; 200 ml supraînălțare zid, 280 ml reparații ziduri deteriorate, 2000 ml subzidiri fundații din beton, două acumulări nepermanente ș.a. Valoarea alocată în anul 2019 – 560.000 lei (bugetul de stat).
  • „Regularizare râu Arieșul Mare și afluenți, amonte acumularea Mihoiești”, cu o valoare totală de 40,6 milioane de lei. Capacități: 4.050 m recalibrare albie, 7.450 m ziduri de sprijin din beton, 18 praguri de fund. Valoarea alocată în anul 2019 – 4,6 milioane de lei (surse proprii).
  • „Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărarea împotriva inundațiilor a localității Câmpeni, Baia de Arieș, lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești”, cu o valoare de 45 milioane de lei.

Capacități: 3,225 km diguri de pământ, 2,107 km ziduri de sprijin, 6,875 km apărări de maluri, 2,300 km dig de beton, 2,300 km reprofilare albie minoră. Valoarea alocată în anul 2019 este de 1,8 milioane de lei.

Totodată, ministrul Ioan Deneș a mai prezentat și proiectul finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM)- 2014-20120-„Mărirea gradului de protecție împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic Mureș prin ridicarea clasei de importanță a infrastructurii existente de apărare pe raza județelor Alba, Hunedoara și Arad”. Valoarea totală estimată a obiectului de investiții este de 194 milioane de lei, inclusiv TVA (cca. 42 milioane de euro). Acest proiect vizează bazinul hidrografic al râului Mureș, în județul Alba pe raza localităților: Ocna Mureș, Blaj, Tiur, Vințu de Jos, Vurpăr, Șibot, Sărăcsău, iar valoarea estimată a acestor lucrări este de 92,3 milioane de lei (cca. 20 milioane de euro). Capacități propuse: supraînălțare dig -26 km, dig anrocamente- 15 km, dig nou – 2 km, pereu uscat – 10 km.

Ultimul punct aflat în programul vizitei a fost inspectarea lucrărilor de investiții pentru regularizarea pârâului Abrud.