A.N. Apele Române este partener în cadrul proiectului RESTORIVER, având ca perioadă de implementare 1 ianuarie 2024-30 iunie 2026, finanțat prin programul INTERREG- Regiunea Dunării.
Intervențiile umane de utilizare, control și exploatare a terenurilor dăunează grav condițiilor ecologice și de adaptare la climă ale zonelor limitrofe râurilor. Regularizarea albiilor râurilor, tăierea zonelor inundabile și schimbările malurilor naturale și al habitatelor riverane cu suprafețe construite și amenajările antropice de control al debitelor deteriorează fatal capacitățile de reținere a apei și afectează negativ potențialul de adaptare la schimbările climatice al acestor zone și sisteme.
Proiectul RESTORIVER mărește capacitățile de adaptare la climă ale zonelor riverane cursurilor de apă în arealul urban și periiurban – reducând riscul potențial de secetă, inundații și valuri de căldură – prin armonizarea, adaptarea și conectarea politicilor de gestionare a apei, climat și protecția împotriva inundațiilor cu intervenții locale, servind eficient apele la nivel transnațional și sistemele de adaptare la schimbările climatice, precum și rețelele de părți interesate de aceste aspecte.
Pentru a îndeplini aceste ambiții, proiectul se alătură instituțiilor de management al apelor, politicii de conservare a climei și a naturii de-a lungul Dunării și afluenților săi, explorând multiplele beneficii legate de climă, sociale, economice și ecologice ale măsurilor naturale de reținere a apei (Nature Water Retention Measures) și vizează ținte-cheie ale aplicării lor la nivelul bazinului Dunării, identifică și proiectează intervenții fezabile, cu impact ridicat și implementează acțiuni-pilot pentru a testa abordări reziliente la schimbările climatice cu cel mai mare potențial de eficiență.
La identificarea zonelor pilot, se acordă preferință zonelor urbane/periurbane – nu numai expuse la o concentrație mai mare de utilizatori și poluatori, ci și care demonstrează efectele pozitive ale abordărilor bazate pe ecosistem asupra cetățenilor, părților interesate, implementatorilor și factorilor de decizie, conectate fizic la aceste sectoare de râuri.
Activitățile sunt extinse prin împărtășirea cunoștințelor, demonstrarea beneficiilor măsurilor de retenție naturală a apei, formularea de recomandări pentru planificarea integrată și sprijinirea proceselor de luare a deciziilor, precum și prin consolidarea pe scară largă a capacităților, creșterea gradului de conștientizare și implicarea părților interesate, practicienilor și cetățenilor în contexte urbane și nu numai.
Mai multe informații se găsesc pe linkul proiectului https://interreg-danube.eu/projects/restoriver