20 % din râurile aflate în administrare sunt mai curate, 2000 de tone, 7000 de saci și peste 700 mc de deșeuri

În 7 zile, aproape 20% din lungimea totală a râurilor aflate în administrarea Administrației Naționale ”Apele Române” (adică 78.905 km) a fost curățată de peturi și deșeuri.

Astfel, în urma celor peste 130 de acțiuni de ecologizare organizate, atât la nivel central, cât și la nivelul celor 11 bazine hidrografice, au fost colectați de pe malurile și din cursurile de apă aproape 7000 de saci de deșeuri, 2000 de tone și peste 700 mc de deșeuri (PETuri). În aceste acțiuni au fost implicați aproape 2000 de angajați din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române”, a Administrațiilor Bazinale de Apă și a Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Igienizările au avut loc manual și mecanizat, în colaborare cu autoritățile locale.

Totodată, atragem atenția asupra faptului că PET-urile care ajung în râuri și în lacurile de acumulare aduse de viituri sunt o problemă care afectează activitatea de gospodărire a apelor și nu numai. De aceea, depunem eforturi constante și susținute pentru curățarea malurilor și albiilor, activități care ne îngreunează și încetinesc munca și care presupun costuri foarte mari. Un exemplu în acest sens este acțiunea derulată ieri la nivelul bazinului hidrografic Banat, de-a lungul pârâului Dognecea (afluent al râului Caraș) în zona localității Dognecea din județul Caraș-Severin. Într-o singură zi, Administrația Bazinală de Apă Banat, respectiv Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, împreună cu Primăria Dognecea, au strâns peste1500 de saci cu PET-uri.  Antrenate de pe maluri în perioadele de viituri, PET-urile au acoperit suprafața apei pe o lungime de peste 25 de metri. Dacă nu s-ar fi intervenit rapid, exista riscul formării unui blocaj în calea de scurgere a apelor, iar apa acumulată ar fi putut inunda gospodăriile din amonte.

La nivelul orașului București și în parteneriat cu Primăria Sectorului 2,  angajații Formației de lucru Colentina din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-București (al Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea) au curățat și îndepărtat timp de trei săptămâni peste 900 de tone de gunoaie (menajere, de construcție, plastice), 179 de tone de resturi vegetale și 18 depozite necontrolate din apa și de pe malurile lacului Plumbuita. În această săptămână, se acționează manual și mecanizat și în zona lacului Fundeni.

Toate aceste exemple sunt o nouă dovadă importanței colaborării și a sprijinului pe care Administrațiile Bazinale de Apă le acordă autorităților locale în managementul deșeurilor, deși în statutul instituției noastre nu este prevăzută în mod expres această atribuție. De aceea, facem un apel către reprezentanții unităților administrativ teritoriale de a supraveghea mai atent ceea ce se întâmplă pe cursurile de apă. Conform prevederile legale în vigoare, consiliile locale şi primarii au obligaţia să asigure: prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni; organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor; curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.

Doar împreună putem să prețuim și să păstrăm apele mai curate.