Inspecția Națională a Apelor: 6 luni, peste 7 milioane de lei, 24 de înaintări către organele judiciare

În primele 6 luni ale anului, echipele de specialitate din cadrul Inspecției Naționale a Apelor (de la nivel central și al Administrațiilor Bazinale de Apă) au aplicat amenzi în valoare de 7.717.500 (7,71 milioane) lei operatorilor economici care nu au respectat prevederile legale din domeniul apelor. Dintre acestea, peste jumătate, adică 54%, echivalentul a 4.190.000 (4,19 milioane) de lei au vizat exploatarea necorespunzătoare a agregatelor minerale, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. În cadrul celor 4.346 de controale efectuate, în 24 de cazuri au fost sesizate și organele de cercetare penală. Dintre acestea, 6 situații au vizat exploatarea ilegală a balastierelor.

Totodată, sunt desfășurate acțiuni comune în baza unui Protocol de colaborare încheiat între ANAR, Poliția Română – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Garda de Mediu și Inspectoratul de Stat în Construcții numit: Planul de Măsuri – ”Control balastiere 2022-2023” pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale”.

Atragem din nou atenția asupra faptului că exploatarea necorespunzătoare a agregatelor provoacă fenomene erozionale la poduri, dar și la infrastructura de apărare împotriva inundațiilor punând astfel în pericol locuitorii din zonă și pe cei din aval. Toate aceste abateri se sancționează conform Legii Apelor .

Inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” (de la nivel central și al celor 11 Administrații Bazinale de Apă) vor continua monitorizarea și controalele la agenții economici conform Planului de activitate, precum și potrivit competențelor și obligațiilor ce le revin. Este vorba despre controale planificate, tematice, inopinate, dar şi despre controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare.