Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” monitorizează constant volumele din principalele 40 de lacuri de acumulare și iau măsurile necesare în direcția păstrării rezervelor de apă. Precipitațiile din ultima lună și gestionarea eficientă a volumelor disponibile în lacurile de acumulare (cu folosință complexă) administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica, au contribuit la creșterea coeficientului de umplere ajungând astăzi la 88,24% (cu 15% mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut).
Volumul disponibil astăzi în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,82 miliarde de metri cubi de apă (mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut -iulie 2022- când era de 3,45 miliarde de metri cubi de apă). Acesta este suficient pentru satisfacerea necesarului de apă pentru toți beneficiarii din localitățile mari care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață.
În ultimii 5 ani, cerința de apă a crescut de la 6,86 mld de mc de apă (2018) la 8,60 mld de mc de apă. În ultimii 20 de ani, a scăzut de la 9.19 mld mc de apă la 8.,60 mld mc de apă. Pentru cele trei categorii de utilizatori (agricultură, populație și industrie), de la 1,62 mld de mc de apă (2018) la 2,80 mld de mc de apă (2022). În ultimii 20 de ani, cerința de apă în agricultură a crescut de la 1,86 mld de mc de apă (2003) la 2.80 mld de mc de apă (2022).
Chiar dacă în acest moment, nu există probleme legate de satisfacerea necesarului de apă, vă recomandăm să economisiți apa, acolo unde este posibil folosind rațional resursele. Pentru activitățile casnice, acolo unde există posibilitatea, apelați la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor. Nu uitați de recomandările noastre din ghidul de economisire a apei.
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în ușoară scădere, având valoarea de 3300 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).
Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va ajunge în jurul valorii de 3200 mc/s pe întreg intervalul de prognoză, această prognoză fiind reactualizată zilnic.
În funcție de evoluția situației, vom reveni cu informații suplimentare.
Compartimentul de Comunicare, Relații cu Presa și Promovare
www.rowater.ro, e-mail: birou.presa@rowater.ro
Ne puteți urmări și pe Facebook, Instagram și pe YouTube
Foto: Apele Române Olt- Gura Râului