SANCȚIUNI CONTRAVENȚIONALE ÎN VALOARE DE 14,35 MILIOANE DE LEI, DIN CARE PESTE JUMĂTATE AU FOST APLICATE PENTRU EXPLOATAREA NECORESPUNZĂTOARE A AGREGATELOR MINERALE

Pe tot parcursul anului 2022, Inspecția Națională a Apelor a efectuat 10.869 de controale, în urma cărora a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 14.350.000 lei (14,35 milioane de lei), tuturor operatorilor economici care nu au respectat actele de reglementare în domeniul apelor.

Din cuantumul total al amenzilor aplicate, peste jumătate (7.751.000 lei, adică 7,75 milioane de lei), adică 54% au vizat exploatarea necorespunzătoare a agregatelor minerale.

De asemenea, în 25 de cazuri au fost sesizate organele de cercetare penală, iar dintre acestea, peste jumătate au vizat exploatarea agregatelor minerale.

Defalcate pe categorii, sancțiunile contravenționale aplicate se prezintă astfel:

  • 7,75 milioane de lei, aplicate în cadrul a 1763 de controale, au vizat exploatarea agregatelor minerale (balastiere) fără respectarea actelor de reglementare sau în afara perimetrului. Acțiunile de verificare și control ale balastierelor au fost organizate de către Inspecția Națională a Apelor Române, o parte din acestea fiind în comun cu reprezentanții Gărzii de Mediu și Inspectoratele Județene de Poliție în baza protocoalelor de colaborare încheiate între instituțiile competente.
  • 695000 lei, aplicate pentru exploatarea necorespunzătoare a barajelor de tip C+D în cadrul a 1771 de controale; s-a efectuat o sesizare penală către instituțiile abilitate;
  • 678000 lei, aplicate în cadrul a 1031 de controale pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul gospodăririi apelor cu privire la stațiile de epurare și alimentare cu apă;
  • 400000 lei aplicate în cazul a 49 de poluări accidentale operatorilor economici care au încălcat prevederile legal; în cadrul acțiunilor de control, inspectorii stabilesc măsuri care vizează readucerea apelor și a lucrărilor afectate la starea inițială prin aplicarea principiului ”poluatorul plătește”.
  • 372500 de lei au fost aplicate pentru întreținerea necorespunzătoare a curățeniei cursurilor de apă și a malurilor în interiorul și în jurul localității, fiind efectuate 1566 de controale;
  • 145000 de lei au fost aplicate în cadrul a 86 de controale deținătorilor de iazuri de decantare și miniere pentru nerespectarea prevederilor legale;
  • 4308500 de lei (4,30 milioane) au fost aplicate în cadrul a 4603 de controale pentru alte abateri din domeniul gospodăririi apelor.

Toți agenții economici care nu respectă legislația în domeniul apelor și prin ale căror activități încalcă prevederile legale din domeniu afectează semnificativ mediul și contribuie la deteriorarea corpurilor de apă de suprafață și subterane, din punct de vedere cantitativ și calitativ. Mai mult, prin activitățile necorespunzătoare de exploatare a agregatelor minerale, pot provoca fenomene erozionale la poduri, dar și la infrastructura de apărare împotriva inundațiilor punând astfel în pericol locuitorii din zonă și pe cei din aval.

Inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” (de la nivel central și al celor 11 Administrații Bazinale de Apă) continuă și în acest an monitorizarea și controalele la agenții economici conform Planului de activitate, a competențelor și obligațiilor ce le revin.

Ne puteți găsi pe Facebook, Instagram, Linkedin și Youtube