Utilizarea apei în perioadele critice
Autoritățile din domeniul apelor adoptă cele mai adecvate decizii în vederea întocmirii planului de restricții pentru fiecare tronson de râu. Acesta are rolul de a diminua prejudiciile utilizatorilor de apă ale căror capacități de exploatare sunt afectate, în funcție de specificul activității acestora și a întregii economii naționale.
Planul de restricții și utilizare a apei în perioadele critice se activează, pe diferite faze, ori de câte ori debitele de apă autorizate nu pot fi asigurate tuturor utilizatorilor.
Astfel, beneficiarii implicați sunt anunțați, în prealabil, prin Administrațiile Bazinale de Apă, să întreprindă toate acțiunile necesare stabilite prin Planul de restricții și utilizare a apei în perioadele critice.
În cazul deficitului de alimentare cu apă cauzat de seceta prelungită, se stabilesc următoarele praguri:
- faza normală în situația în care alimentarea cu apă este mai mare sau cel puțin egală cu pragul debitului prealertă, dar care poate asigura cerințele de apă ale utilizatorilor;
- faza de atenție/avertizare în momentul în care alimentarea cu apă este în scădere, dar poate asigura debitul minim necesar utilizatorilor;
- faza de restricții atunci când alimentarea cu apă este mai mică decât debitul minim necesar utilizatorilor.
Reamintim faptul că utilizarea și gestionarea eficientă a resurselor de apă implică implementarea unor schimbări de comportament, atât al producătorilor de bunuri și servicii de gospodărire a apelor, cât și al utilizatorilor, al populației față de resursele de apă, dar și față de mediu.
Informarea face parte din Campania „Extremele hidrologice: de la secetă la inundații”