Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în parteneriat cu Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) – Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița (A.B.A. Buzău-Ialomița) anunță lansarea proiectului „Reducerea Riscului la Inundații în Bazinul Hidrografic Ialomița Aval de Acumularea Pucioasa – Componenta I BH Ialomița Superioară” – Cod MySMIS 2014+ 137.400
Proiectul a fost propus spre promovare în cadrul POIM – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor, Obiectivul Specific 5.1 – Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal, de inundaţii şi eroziune costieră, care vizează promovarea acțiunilor orientate spre prevenirea principalelor riscuri accentuate de manifestările schimbărilor climatice, îndeosebi inundații și eroziune costieră, în vederea evitării pagubelor economice și pierderii de vieți omenești, precum și a conformării cu cerințele directivelor din sector.
Obiectivul general constă în reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale generate de schimbările climatice din ultimii ani, cu efect asupra populației, a bunurilor materiale, a obiectivelor socio-economice, a terenului, a ecosistemelor și biodiversității, prin implementarea unor măsuri verzi, structurale și nestructurale în zonele cu risc potențial semnificativ la inundații din aria de interes.
Obiectivele specifice constau în:
- Protejarea rezidenților și reducerea daunelor prin controlul inundațiilor pe râurile Bizdidel, Vulcana și Ialomiţa și protejarea infrastructurii, a caselor și a obiectivelor socio-economice la limita inundațiilor;
- Stoparea eroziunilor de mal provocate de viiturile repetate (în zonele critice din intravilan);
- Îmbunătățirea procesului de planificare spaţială și a folosinţei terenului la nivelul bazinelor hidrografice al râurilor Bizdidel, Vulcana și Ialomiţa.
Lucrările constructive ale prezentului proiect au fost structurate în cinci obiecte de investiție, respectiv:
Obiectul 1 – Punerea în siguranţă a Acumulării Pucioasa, ce include următoarele lucrări:
- Lucrări de senalizare în lacul Pucioasa;
- Lucrări de supraînălţare a digului mal drept şi de închidere;
- Prag amonte pentru reținerea aluviunilor;
- Lucrări de reabilitare a contracanalelor mal drept şi mal stâng;
- Lucrări de micșorare a infiltrațiilor de pe paramentul aval al barajului mal drept;
- Lucrări de refacere a rizbermei, prag nou din beton, prag nou din anrocamente situate aval de rizberma şi consolidări de mal;
- Refacere prag de fund situat aval de podul C.F. Pucioasa – Fieni;
- Lucrări de reabilitare a paramentului aval al barajului deversor;
- Reabilitarea echipamentului hidromecanic;
- Centrul de monitorizare și intervenție.
Obiectul 2 – Reabilitare derivaţie Pascov – Ialomiţa, ce include următoarele lucrări:
- Reabilitare priza pârâu Pascov – derivație cu lucrările aferente;
- Refacere și protejare taluz interior;
- Amenajare talveg pentru asigurare pantă fund;
- Reabilitare zona de debușare în râul Ialomița.
Obiectul 3 – Amenajare albie pârâu Vulcana, L=2,5 km ce include lucrări de apărare de mal și dig de închidere a liniei de apărare existente.
Obiectul 4 – Amenajare albie pârâu Bizdidel, L= 750 m, ce include lucrări de regularizare a albiei minore de tip clasic de reprofilare şi de apărări de maluri, constând din prism de anrocamente și zid de sprijin.
Obiectul 5 – Lucrări de împădurire – Șotânga, împădurirea unei suprafețe 9,91 ha.
Valoarea totală proiectului este de 97.604.342 lei (85% Fondul de coeziune și 15% Bugetul de stat), iar data finalizării este 31.12.2023.
Proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020