Luni, 15 noiembrie 2022, potrivit hotărârii judecătorești nr. 2721 / 15.11.22, instituția noastră a câștigat procesul prin care Asociația Declic „constata lipsa de valabilitate a autorizației de construire pentru investiția Acumularea Mihaileni”.
Astfel, completul de judecată a admis excepția inadmisibilității și, pe cale de consecință, a respins acțiunea de chemare în judecată formulată de Asociația Declic. Printre cei chemați în judecată se află Administrația Națională ”Apele Române” și Administrația Bazinală de Apă Crișuri, iar stadiul procesual este pe fond.
Vă reamintim că, în prezent, alimentarea cu apă a localităţilor Brad şi Crișcior se face din sursa Crişcior, atât din subteran, cât şi de suprafaţă, cu un debit mult sub cel necesar. Orice măsură s-ar adopta, fie de reducerea risipei de apă, fie reducerea pierderilor din reţele, aceste nu ar putea soluţiona problema asigurării cu apă potabilă a localităților Brad şi Crişcior, precum şi a zonei miniere Gura – Barza. În acest sens, singura soluție viabilă este finalizarea acumulării permanente Mihăileni. Pe lângă asigurarea necesarului de apă, prin acumulare, se vor atenua în mod semnificativ viiturile din lunca Crişului Alb, pe sectorul Mihăileni – Vața.
În cifre vorbind, Acumularea Mihăileni va proteja de inundații: 16.845 de locuitori, 414 gospodării, 2000 ha teren agricol, 36 km drumuri și 45 km de cale ferată. Valoarea totală a investiţiei este de 167,88 milioane lei și include: barajul cu descărcător central, evacuatorul de ape mari, regularizarea râului în aval de acumulare, drumul și sediul de exploatare, devierea drumului DN74 (Brad – Abrud) precum și strămutarea gospodăriilor aflate în cuveta lacului.
Prin urmare, rămâne de neînțeles motivul pentru care Asociație Declic a cerut oprirea lucrărilor și implicit anularea beneficiilor pe care acumularea Mihăileni le va produce și anume: apărarea împotriva inundațiilor și asigurarea necesarului de apă pentru locuitorii şi gospodăriile din zona Brad şi Crişcior.
Sursa: Apele Române Crișuri