Chiar dacă inundațiile vor produce și în viitor pagube, fiind fenomene naturale care nu pot fi evitate, datorită hărților reactualizate, acum suntem mai bine pregătiți.
Hărțile au fost reactualizate în baza unor metodologii moderne, iar pentru realizarea lor au fost folosite cele mai bune practici internationale (Best Practice). Acestea sunt disponibile publicului, aici
Pentru că părerea voastră este importantă pentru noi, așteptăm să ne trimiteți sugestiile și observațiile voastre pe adresa de email:
La ce ne folosesc?
- Datorită volumului mare de informații pe care îl conțin (în peste 60 de computere ultraperformante), hărțile ne vor ajuta să luăm decizii mai bune în managementul riscului la inundații.
- Mai multe informații:
- Mai multe zone de risc potential la inundații identificate: peste 500 de zone identificate cu risc potential de inundații, peste 25.000 de km de râuri;
- Sunt analizate mai multe tipuri de inundații în functie de sursa de inundatie, fluviala – 506 APSFR-ure identificate, pluviala in zona a – 17 orase – Resita, Caransebes, Otelu Rosu, Cluj Napoca,, Cernavoda, Corbu, Petrosani, Roman, Caracal, Ploiesti, Zalau, Suceava, Timisoara, Tulcea, Constanta, Gura Humorului, Pitesti), marina – 3 zone.
- S-au evaluat efectele schimbărilor climatice (adică cu cât crește debitul pe sectoarele de râuri analizate);
- Pentru elaborarea hărților s-au folosit mai multe tipuri de date precum date hidrologice și meteorologice (furnizate de INHGA și ANM), date topografice, ca de exemplu profile transversale, modelul digital al terenului (DTM) și caracteristici ale structurilor hidrotehnice, precum și regulile lor de exploatare, dar și date privind utilizarea terenurilor;
- Există o evaluare cantitativă a riscului la Inundatii pe lângă cea calitativă;
- Se pot cuantifica valoric pagubele;
- HHRI sunt instrumente care stau la baza analizei în vederea identificării zonelor potențial inundabile, nu înseamnă că în zonele respective nu se va putea construi, ci se va realiza acest lucru în cunoștință de cauză;
- Datele culese cu ocazia implementarii Ciclului I și II al Directivei Inundatii pun bazele pentru implementarea Ciclul III.
Aproape 600 de persoane au participat la sesiunile de consultare a publicului pentru elaborarea Hărților de Hazard și de Risc la Inundații (H.H.R.I) si a Planurilor de Management al Riscului la Inundații (P.M.R.I). Evenimentele au fost organizate de Administrația Națională „Apele Române”, prin Administrațiile Bazinale de Apă (A.B.A), în cadrul a două sesiuni desfășurate în noiembrie 2021 și iunie-august 2022. Reprezentanți ai Consiliilor Județene, ai Prefecturilor, ai Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, ai mediului academic, numeroase primării interesate, agenții de mediu, operatori de apă, direcții silvice, gărzi de mediu, gărzi forestiere, reprezentanți ai ANANP, ANIF, CFR, CNAIR și ONG-uri au participat la aceste evenimente. La acest număr se adaugă și alte peste 300 de persoane care au primit informații despre proiectul RO-FLOODS în cadrul Comitetelor de Bazin organizate de către A.B.A-uri sau în cadrul colegiilor prefecturale.