Administrația Națională “Apele Române” prin Rețeaua Hidrometrică și Hidrogeologică asigură informațiile hidrometrice, hidrogeologice necesare Sistemului Național de Gospodărire a Apelor.
Rețeaua hidrometrică națională se prezintă în cifre astfel:
- 960 stații hidrometrice pe râuri și pe fluviul Dunărea;
- 918 stații pluviometrice;
- 317 platforme nivometrice (cu măsurători clasice);
- 52 stații evaporimetrice (de lac și de sol);
- 752 stații hidrometrice auxiliare (secțiuni „satelit”);
- 318 izvoare monitorizate;
- peste 3014 foraje;
Principalul scop al rețelei hidrometrice naționale este de a furniza informațiile hidrologice și hidrogeologice.
Baza o reprezintă, adică totalitatea stațiilor hidrometrice amplasate pe fluviul Dunarea, râuri, lacuri, pe canale/la folosințe, la izvoare, pe interfluvii și versanți (stații pluviometrice, nivometrice, evaporimetrice, foraje).
Acestea constituie Fondul Național de Date de Gospodărire a Apelor, precum și datele necesare în fluxul informațional operativ din cadrul Sistemului Național de Veghe Hidrologica și Hidrogeologica.
În acest context, principalele obiective ale rețelei hidrometrice naționale sunt, pe de o parte, de a asigura veghea hidrologică permanentă, ceea ce presupune monitorizarea continuă a cursurilor de apă și a apelor subterane în stare de calm hidrologic și, cu intensitate mai mare, în stare de alertă (situații de urgență), iar pe de altă parte, de a constitui și completa Fondul Național de Date Hidrologice, Hidrogeologice și de Gospodărire a Apelor.
Programul de observații și măsurători la stațiile hidrometrice este deosebit de complex. Acesta cuprinde monitorizarea unor multitudini de parametrii hidrologici și meteorologici.
- Stație hidrometrică: punct (secțiune) staționar(ă) pe un râu și implică totalitatea instalațiilor de măsurare pentru determinarea sistematică a elementelor hidrologice ale unui curs de apă sau ale unui lac.
- Complexul de observații și măsurători reprezintă ansamblul lucrărilor care se execută la stația hidrometrică asupra elementelor hidrologice ale cursului de apă, precum și asupra elementelor meteorologice principale care influențează elementele hidrologice pentrun a obține date (valori) care să caracterizeze elementele respective la un moment dat.
- Elementele hidrologice și meteorologice asupra cărora se fac măsurătorile la stațiile hidrometrice sunt:
- Nivelul apei;
- Panta suprafeței apei;
- Temperatura apă/aer;
- Fenomene de iarnă pe râu;
- Turbiditatea apei;
- Vegetație acvatică;
- Adâncimile cursului de apă;
- Debite de apă;
- Debite de aluviuni în suspensie;
- Debite de aluviuni târâte;
- Aluviuni depuse în patul albiei;
- Granulometrie;
- Direcția și tăria vântului;
- Precipitații lichide
- Zăpadă;
- Fenomene meteorologice.
Datele provenite din complexul de observații si măsurători sunt analizate zilnic pentru estimarea stării inițiale sau a situației hidrologice curente. Pe baza estimărilor prognostice hidrometeorologice, sunt făcute calcule pentru determinarea valorilor maxime sau minime posibile, dar și calculul de propagare a viiturilor în vederea stabilirii valorilor maxime în secțiunile din aval.
De asemenea, pe baza măsurătorilor (inclusiv a măsurătorilor topometrice) sunt stabilite cheile limnimetrice care oferă valori exacte ale debitelor tranzitate prin albia râului, în special pentru estimările prognostice atât la ape mari/viituri, cât și în perioade cu secetă.
Informațiile colectate din această rețea sunt utilizate de specialiștii noștri pentru gestionarea resurselor de apă și managementul situațiilor critice, inclusiv perioada de debite deficitare.
A.N.„Apele Române” prin personalul din cadrul Stațiilor Hidrologice și Serviciilor de Prognoză Bazinală Hidrologie și Hidrogeologie, muncitori hidrometri, tehnicieni, ingineri, hidrologi monitorizează continuu parametrii hidrologici și meteorologici, atât prin observații și măsurători în teren, cât și prin utilizarea aplicațiilor informatice specifice activității de hidrologie dezvoltate de colectivul de hidrologie, din cadrul ANAR/DMEIRA.