În perioada 13-14 octombrie 2022, Administrația Națională „Apele Române” organizează cursul transnațional de instruire privind Modelarea emisiilor de substanțe periculoase și evaluarea scenariilor. Acesta este susținut în cadrul proiectului „Luptând împotriva poluării cu substanțe periculoase în bazinul Dunării prin măsurare, gestionare bazată pe modelare și consolidarea capacității” – Danube Hazard m3c.
Principalele aspecte tematice incluse în cadrul cursului se referă la:
- Tipuri de modelare a emisiilor de substanțe periculoase;
- Modelele MoRE și DHSM, aspecte tehnice, scop și aplicabilitate;
- Etape necesare în prelucrarea datelor pentru ambele modele;
- Abordări, principii de bază, ipoteze, aspecte din spatele calculatorului (modelului);
- Necesitatea aplicării modelelor;
- Interpretări corecte ale scenariilor;
- Rezultatele modelării.
Proiectul „Luptând împotriva poluării cu substanțe periculoase în bazinul Dunării prin măsurare, gestionare bazată pe modelare și consolidarea capacității” – Danube Hazard m3c este finanţat din cadrul Programului de Cooperare Transnațional Dunărea și este implementat de către Administrația Națională „Apele Române” în perioada 2020-2023.
Cursul de instruire are loc la Hotel Capșa, în București, cu participarea europeană a experților din domeniul managementul resurselor de apă si a substanțelor periculoase, precum și a experților din cadrul institutelor de cercetare, mediul academic și studenți.
Puteți regăsi mai jos detalii despre proiect:
Administrația Națională ”Apele Române” alături de alte nouă instituții specializate de la nivelul statelor partenere inventariază, în cadrul proiectului internațional „Luptând împotriva poluării cu substanțe periculoase în bazinul Dunării prin măsurare, gestionare bazată pe modelare și consolidarea capacității” – Danube Hazard m3c, substanțele periculoase care afectează în prezent calitatea apelor Dunării și a afluenților săi. Astfel, România, Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Serbia, Croația Slovacia, Muntenegru și Republica Moldova au identificat șapte zone-pilot de analiză din care două sunt în România, respectiv în spațiul hidrografic Someș-Tisa: pe râul Vișeu și Someșul Mic. O parte din analize, inclusiv cele din zonele-pilot ale partenerilor, sunt efectuate de către Laboratorul Național al Administrației Naționale ”Apele Române”. Tot aici, specialiștii Apelor Române au montat cinci stații mobile automate care transmit în timp real date legate de calitatea apelor.
Criteriul de delimitare a zonelor-pilot a fost prezența surselor de poluare cu substanțe periculoase, în cazul țării noastre, sursă istorică, provenită de la activitățile miniere. Alte surse de poluare provin din activități industriale și agricole, evacuări de ape neepurate sau insuficient epurate.
Pornind de la identificarea surselor de poluare și a modalităților prin care acestea ajung în ape, statele realizează în prezent măsurători și modelări ale zonelor-pilot afectate de poluare. Aceste modele vor fi extinse în mod unitar la nivelul întregului bazin al Dunării și ulterior și național. Pe baza acestora, specialiștii Administrației Naționale ”Apele Române”, cu sprijinul partenerilor, vor elabora la finalul proiectului, un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanțe periculoase care va conține o serie de recomandări și politici, precum și un catalog de măsuri pentru prevenirea și reducerea poluării cu substanțe periculoase ale apelor Dunării. Acesta va fi disponibil publicului și va putea să fie folosit de toate statele, inclusiv de cele din afara UE.
Activitățile din cadrul proiectului sunt în plină desfășurare și sunt structurate pe patru componente:
- Măsurarea: Inventarul substantelor periculoase presupune colectarea datelor de calitate a apelor din ultimii 10 ani, cât și măsurători actuale care se fac în zonele-pilot.
- Modelarea: Se realizează modelări ale zonelor-pilot care vor putea fi extinse în mod unitar la nivel transnațional, regional și național.
- Managementul: Acesta include activități de coordonare, implementare și monitorizare și se bazează pe mecanisme de politici specifice poluării cu substanțe periculoase. Totodată, va fi creată și o structură de management transnațional;
- Capacitatea administrativă: Această activitate este coordonată de specialiștii A.N. Apelor Române și constă în realizarea unor materiale tehnice dedicate unor cursuri de instruire care vor fi susținute de lectori specializați, la nivel național și transnațional.
Proiectul a început în iulie anul trecut și are o durată de 30 de luni, având un buget 2,6 miloane de euro provenit din fonduri europene.
Mai multe detalii puteți găsi pe aici și pe site-ul nostru, aici.