Echipele Administrației Naționale „Apele Române” mențin la această oră situația sub control în zona afectată, respectiv la bieful Mărășești/Operetă. Tot sectorul amenajat al râului Dâmbovița este monitorizat permanent, 24 de ore din 24, de către Apele Române.
O parte din investigațiile preliminare pentru expertiză au fost realizate de către Administrația Națională „Apele Române” și Apa Nova București, urmând ca, în cel mai scurt timp, să se practice goluri de acces pentru observații în plăcile de beton ale taluzului biefului. În urma expertizei, vor începe lucrările de reparații în regim de urgență. Estimăm că situația va reveni la normal la sfârșitul lunii martie.
Echipele Administrației Naționale „Apele Române” au intervenit de urgență pentru remedierea problemei. Astfel, la sfârșitul anului trecut (decembrie 2021), formațiile de la lucru ale Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea-Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București au fost montat un dig (batardou) din panouri mobile din aluminiu la bieful Mărășești, în zona Operetă. Cu ajutorul digului instalat, inflitrațiile au fost limitate și eroziunea taluzului din zona canalului amenajat al Dâmboviței este stopată în acest moment.
Pentru intervenție a fost necesară golirea biefului de la Operetă, iar deciziile de exploatare a acumulării Lacului Morii au fost luate în comun de către cele două instituții: Administrația Națională „Apele Române” și Apa Nova București.
Nivelurile apelor în cuva de apă curată a râului Dâmbovița sunt controlate cu ajutorul amenajării hidrotehnice de la Lacul Morii, până la Glina. Acțiunile de tranzitare a debitelor prin biefuri se realizează de către specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” împreună cu cei de la Apa Nova București. .
Prin finalizarea lucrărilor de reparații din zona Operetă, zonele afectate vor fi refăcute ceea ce va permite ridicarea nivelului apei în bieful Mărășești.