Din datele centralizate ale Administrației Naționale ”Apele Române”, la această oră, există rezerve de apă suficiente pentru alimentarea cu apă a populației în sistem centralizat.
Administrația Națională ”Apele Române” monitorizează permanent volumele de apă din principalele lacuri de acumulare, asigurând gestionarea eficientă a rezervelor de apă. La această oră, rezerva de apă în principalele 43 lacuri de acumulare administrate de ANAR și Hidroelectrica S.A. este 3,81 miliarde mc de apă, iar coeficientul mediu de umplere este de 87%.
ERVIN MOLNAR, directorul general al ANAR, a dispus unităților bazinale de apă sporirea monitorizării fenomenului de secetă de la nivel național, prin transmiterea unui raport săptămânal. Acest raport este necesar pentru evidențierea mai detaliată a distribuției cu privire la rezerva de apă disponibilă, precum și a modului de gestionare a situației volumelor de apă.
”Din datele pe care le avem la ora actuală, precum și datorită măsurilor luate de specialiștii A.N. Apele Române, putem asigura necesarul de apă din principalele lacuri lacuri de acumulare, destinat alimentării cu apă a populației în sistem centralizat, dar și pentru celelalte folosințe de apă, în limita stocului disponibil” , ERVIN MOLNAR, directorul general al ANAR,
Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad aplică deja ”Planul de restricții și de folosire a apei în perioadele deficitare”, în conformitate cu prevederile legale. Acest Plan stabilește restricţii temporare în folosirea apelor. Este vorba despre situaţiile în care, din cauze obiective, debitele de apă autorizate nu pot fi asigurate tuturor folosinţelor de apă, prioritate având alimentarea cu apă pentru populație.
Pentru aceste zone, este important ca oamenii să respecte măsurile ce se impun în astfel de situaţii, cum ar fi eliminarea risipei şi limitarea pierderilor de apă, reutilizarea apelor şi folosirea tuturor posibilităţilor de compensare internă a cerinţelor de apă, sau, în cazul folosințelor industriale, sistarea activităţilor auxiliare sau de producţie mai puţin importante pe perioade scurte de timp.
De asemenea, este necesar ca folosinţele piscicole să gestioneze cu multă precauție volumele de apă existente în amenajările piscicole, pentru a asigura condițiile de viață necesare pentru fondul piscicol.
În funcție de evoluția situației, vom reveni cu informații suplimentare.
Compartiment Comunicare și Relaţii cu Presa