Informare de presă 3 August 2020

Până la sfârșitul anului:
VOR FI FINALIZATE LUCRĂRILE DE EXECUȚIE A BARAJULUI DE LA IŞALNIŢA

Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Jiu derulează în prezent lucrarea de “Punere în siguranță a barajului Ișalnița, județul Dolj”.
Execuția lucrărilor este în valoare de 25 milioane de euro, fonduri susținute prin Banca de Dezvoltare a Consiliul Europei, bugetul de stat și surse proprii, iar, la sfârșitul anului, va fi finalizată execuția barajului.

Barajul stăvilar Ișalnița este situat pe râul Jiu, la o distanță de 12 km de municipiul Craiova, în județul Dolj. Între anii 1965-1968 începe să intre în funcțiune.

  • Nodul hidrotehnic Işalniţa este pus în funcţiune în anul 1964.
  • Deși are peste 50 de ani de funcționare, de-a lungul timpului, barajul a prezentat o serie de dificultăți ceea ce îi afecta siguranța în exploatare. Aceste probleme a determinat ANAR să atragă fonduri investiționale majore pentru refacerea acestei lucrări.

În acest fel, lucrarea va putea îndeplini cu succes obiectivele pe care și le-a propus încă de la început, și anume:

  • Rolul lucrării este de a asigura debitele necesare alimentării cu apă de răcire a centralelor termoelectrice Işalnita şi Simnic, precum şi de alimentare a staţiei de tratare a apei a Companiei de Apă Oltenia, care furnizează apă pentru municipiul Craiova.
  • Totodată barajul Ișalnița este folosit și pentru atenuarea viiturilor formate pe râul Jiu.

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII CU PRESA