În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plaje vor fi reabilitate șI redate turiștilor

În prezent, Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral derulează proiectul„REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE- Faza a II (2014-2020)” în valoare de totală de 752.397.640 euro.

În urma implementării lucrările de protecție a eroziunii costiere, încă 11 sectoare de plaje vor fi reabilitate și redate turiștilor, respectiv stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) și plajele (Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II).

„Am încredere în echipa de profesioniști care derulează proiectul. De aceea, sunt convins că lucrările vor fi finalizate până la data de 30 decembrie 2023,”, ERVIN MOLNAR,director general A.N. Apele Române.

Lucrările hidrotehnice propuse vor contribui la acoperirea cu nisip a plajelor și remodelarea porțiunilor de plajă, cu scopul de a stabiliza linia țărmului și de a o face mai rezistentă la eroziune. Pentru sectoarele Mamaia, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și 2 Mai, se vor construi structuri care sprijină adaptarea sistemelor de protecție costieră la schimbările climatice. Este vorba despre implementarea unor măsuri verzi, care au ca rezultat creșterea biodiversității marine prin conservarea și dezvoltarea sau protejarea unor habitate naturale în zona plajelor.

Până în prezent, au fost finalizate lucrările de înnisipare dintre Constanța până la Mamaia și Eforie Nord. Mai exact, este vorba despre 5 sectoare de plajă cu o lungime cumulată de aproximativ 7,3 km şi o lăţime extinsă la peste 100 de metri și sunt accesibile tuturor turiştilor încă din anul 2016. Totodată, prin același proiect, suprafața celor 5 sectoare de plajă (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord) a fost mărită cu 60,66 ha.

„În urma finalizării lucrărilor, locuitorii din zona litoralului românesc vor fi protejaţi de riscul de inundații, iar turiştii se vor putea bucura de o plajă largă şi modernă. De asemenea, proiectul aduce avantaje majore în domeniul socio-economic pentru operatorii din zona litorală care vor fi protejaţi împotriva riscului de eroziune costieră și în acest fel vor putea să își dezvolte activitatea în cele mai bune condiții”, ERVIN MOLNAR, director general A.N. Apele Române.

COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII CU PRESA