Având în vedere situația hidrometeorologică din ultimele 24 de ore, în bazinul hidrografic Crișuri, s-au înregistrat următoarele depășiri de cote: în localitatea Pietroasa, județul Bihor, pe valea Galbena cota de atenție era depășită cu 35 de cm, pe valea Boga se atingea cota de atenție, iar pe Crișul Pietros era depășită cota de inundații cu 10 cm. În județul Bihor s-au mai înregistrat depășiri ale cotelor de atenție pe valea Iad și pe valea Fîntîna Galbenă.
În bazinul hidrografic Someș – Tisa s-au înregistrat depășiri ale cotelor de atenție pe mai multe cursuri de apă din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș și Cluj.
În cursul zilei de ieri, 3 februarie 2020, a fost necesară intervenția pentru distrugerea zăporului format pe râul Rebra, din județul Bistrița-Năsăud. În prima fază, specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud au intervenit cu un utilaj terasier pentru crearea unor canale de scurgere a apei, apoi specialiștii Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au acționat pirotehnic cu materiale explozive în mod controlat.
Acest zăpor, lung de jumătate de kilometru, s-a format la mijlocul lunii ianuarie și a fost monitorizat permanent de către SGA Bistrița-Năsăud, ISU și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Rebra.
În cursul nopții trecute, la acumularea Lighet, situată lângă orașul Târgu Lăpuș, nivelul apei a crescut, intrând în funcțiune descărcătorul de ape mari. Din cauza nivelului ridicat al apei din acumulare, s-a creat efectul de remuu (efect de propagare regresivă a creşterilor de nivel) și au fost inundate o parte din căile de acces din amonte.
Din cauza cantităților de precipitații căzute și a cedării cantității de apă din stratul de zăpadă s-au activat scurgerile apelor de la mina Băiuț. Calitatea apei râului Lăpuș nu a fost afectată.
În momentul actual, ca urmare a propagării undei de viitură, se mai înregistrează depășirea cotei de atenție pe râul Lăpuș, la stația hidrometrică Lăpușel. În aval de localitatea Cătălina, apele s-au deversat în zona dig – mal, ajungând în perimetrul unor construcții pe piloni.
Pe Valea Beliș, pe raza localității Poiana Horea din județul Cluj s-au înregistrat deversări ale apelor din cauza formării unor zăpoare în albie. În urma evaluării în teren a situației de către specialiștii SGA Cluj și ai ISU Cluj s-a constatat că nu este necesară intervenția pentru distrugerea formațiunilor de gheață, deoarece barajul format de zăpoare a cedat, iar masa de gheață s-a scurs în lacul Beliș-Fântânele.
În continuare, specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABA) monitorizează permanent cursurile de apă, din cele cinci județe arondate: Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare și Sălaj, fiind pregătiți să acționeze, în funcție de evoluția evenimentelor.
În momentul de față, este în vigoare AVERTIZARE HIDROLOGICA NR. 3 DIN 04.02.2020, după cum urmează:
COD GALBEN
În intervalul 04.02.2020 ora 14:00 – 05.02.2020 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej, Lăpuş (judeţele: Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crişul Repede – bazin amonte Ac. Lugaşu, Crişul Negru, Crişul Alb – bazin superior amonte S.H. Gurahonţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ – amonte S.H. Chişineu Criş (judeţele: Cluj, Sălaj, Bihor, Arad şi Hunedoara), Mureş – afluenţi aferenţi sectorului aval S.H. Gălăoaia – amonte confluenţă râul Arieş (judeţele Bistriţa Năsăud şi Mureş), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Harghita şi Mureş), Bega Veche – bazin superior, Bega – bazin superior amonte S.H. Balint, Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin superior, Bârzava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Timiş şi Caraş Severin).
COD PORTOCALIU
În intervalul 04.02.2020 ora 14:00 – 05.02.2020 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Cald – bazin superior amonte de Ac. Fântânele, Someşul Rece (judeţele Bihor şi Cluj), Crișul Negru – bazin superior şi mijlociu amonte S.H. Tinca (judeţul Bihor), Arieș – bazin superior amonte S.H. Câmpeni (județul Alba), Bega – bazin superior amonte S.H. Făget (judeţul Timiş) şi Bistra (afluent al râului Timiş) – judeţul Caraş Severin.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare ȋn intervalul 04.02.2020 ora 16:00 – 04.02.2020 ora 24:00.
Directorul General al A.N. „Apele Române”, Ervin Molnar, a dispus unităților din subordine, monitorizarea cursurilor de apă vizate de avertizările hidrologice aflate în vigoare şi intervenția echipelor în teren până la normalizarea situației.
Specialiștii A.N. „Apele Române” solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice și să semnaleze eventualele blocaje de ghețuri.