Investițiile derulate în domeniul apelor, din județul Argeș, inspectate de directorul general al ANAR, Victor Sandu

Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, l-a însoțit, miercuri, pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, într-o vizită de lucru, în județul Argeș. Din cadrul delegației au mai făcut parte directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Argeș – Vedea, Bogdan – Florian Gorunescu, directorul tehnic Exploatare Lucrări, Dumitru Ciobanu, directorul tehnic Dezvoltare Investiții, Velicu Eramazu, șef Sistem de Gospodărire a Apelor(SGA) Argeș, Elena Samoilescu și consilierul Costică Sofronie (MAP). Din partea autorităților locale, delegația a fost însoțită de prefectul județului Argeș, Emilian Dragnea, președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Dan Manu, senatorul Șerban Constantin Valeca și eurodeputatul Maria Gabriela Zoană.

Primul punct vizitat a fost Barajul Prundu, obiectivul „Reparație pod baraj Prundu”, lucrare realizată cu surse proprii ale ABA Argeș – Vedea, pentru care în 2019 a fost alocată suma de 300.000 de lei.

În continuare, în localitatea Căteasca, directorul ABA Argeș – Vedea a prezentat obiectivul de investiții „Amenajarea râului Argeș pe sectorul baraj Golești – baraj Ogrezeni, în vederea stabilizării albiei, județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu”, ale cărui lucrări vor începe în 2019, din fonduri alocate de la bugetul de stat. Următorul obiectiv inspectat a fost „Regularizare râu Cotmeana la Lunca Corbului și Pârâu Vârtej, afluent al râului Cotmeana în localitatea Băbana”, care are o valoare totală de 5,9 milioane de lei. Lucrările care constau în amenajarea albiei pe o lungime de 6,18 km, sprijiniri și consolidări de mal pe o lungime de 1, 533 km, vor fi finalizare în acest an.

Apoi, delegația s-a deplasat în localitatea Bascov, unde se află în derulare obiectivul de investiții „Regularizare pârâu Bascov, amonte confluența cu râul Argeș”, o lucrare în valoare totală de 7,05 milioane de lei. Termenul de finalizare este 2019 și este prevăzută amenajarea a 25,5 km de albie și execuția a 2,13 km de protecție de mal. Având în vedere importanța faptului că România este gazda Campionatului mondial de tineret și juniori de kaiac – kanoe, directorul general al ANAR l-a atenționat pe directorul ABA Argeș – Vedea că va monitoriza personal modul în care vor decurge lucrările de pregătire a lacului Bascov, în vederea desfășurării în cele mai bune condiții a competiției.

Delegația s-a deplasat, ulterior, în comuna Budeasa, la obiectivul „Regularizare pârâu Budeasa, comuna Budeasa – zona de debușare în rigola mal drept, acumulare Mărăcineni”. Valoarea totală a investiției este 3,7 milioane de lei. Aceasta va fi realizată de ABA Argeș-Vedea, din surse proprii, în cursul acestui an, lucrările constând în amenajarea a 3,66 km de albie și realizarea a 1,2 km de protecție de mal.

Totodată, delegația s-a deplasat în comuna Micești pentru a analiza la fața locului situația creată de viitura din seara zilei de 6 mai.

După vizitarea zonei calamitate, delegația s-a deplasat în localitatea Mihăești, unde a inspectat lucrările de la obiectivul de investiții „Extindere și reparație Regularizare Valea Drăghici”, cu o valoare de 4 milioane de lei, bani de la bugetul de stat. Lucrarea, care se va finaliza în acest an, prevede realizarea a 12 m de consolidare de mal, a 10 metri de subzidire zid de sprijin, a două praguri de fund și amenajarea albiei pe o lungime de 10 km.

Pe lângă proiectele enumerate, ANAR mai derulează în județul Argeș și obiectivele „Regularizare și consolidare maluri râu Vedița în localitatea Vedea”, cu o valoare totală de 2,6 milioane de lei și „Punerea în siguranță baraj Golești”, cu o valoare totală de 8,5 milioane de lei, ambele lucrări cu termen de finalizare în anul 2019.

Suma totală a investițiilor derulate de Administrația Națională „Apele Române” în acest județ, în 2019, este de 23,62 milioane de lei.

Directorul general al ANAR, Victor Sandu, precum și reprezentanții ABA Argeș – Vedea, l-au asigurat pe ministrul Ioan Deneș că lucrările din domeniul apelor vor decurge conform programului stabilit.