Verificarea lucrărilor de investiții ale ANAR din județul Maramureș

Directorul Administrației Bazinale de Apă Someș – Tisa, Ioana Diaconescu, i-a prezentat vineri, ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, principalele investiții derulate de Administrația Națională „Apele Române”(ANAR), în județul Maramureș.

O delegație a ministerului s-a aflat vineri, în județul Maramureș. Aceasta a fost însoțită de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, precum și de alți reprezentanți ai autorităților locale.

La Consiliul Județean Maramureș, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a avut o întâlnire cu primarii, prilej cu care au fost prezentate investițiile derulate de MAP în județ. La întâlnire a participat și directorul ABA Someș – Tisa, Ioana Diaconescu, directorul tehnic ELH al ABA Someș-Tisa, Petrică Stroi, directorul SGA Maramureș, Ciprian Codreanu, precum și alți specialiști din domeniul apelor. La finalul întâlnirii de la sediul consiliului județean, directorul ABA Someș – Tisa, delegația MAP și președintele Consiliului Județean Maramureș s-au deplasat în teritoriu pentru a inspecta zonele în care ANAR derulează proiecte de investiții.

Valoarea totală a investițiilor alocată pentru anul 2019, în județul Maramureș, este de 54,51 milioane de lei (bugetul de stat, surse proprii ANAR și credite BDCE). Din acestea, 2,71 milioane de lei sunt alocate rezolvării problemelor din punctele critice(de exemplu „Amenajare Vale Mârza în Petrova, amonte și aval pod rutier DN, în județul Maramureș”).

Deplasarea în județul Maramureș a continuat cu inspectarea zonei Petrova, acolo unde se va realiza investiția „Amenajare Vale Mârza în Petrova, amonte și aval pod rutier DN”, în valoare de 1.200.000 lei (amenajare albie 1.500 metri). Această investiție face parte dintr-o serie de investiții propusă a se realiza în mai multe puncte critice din județ.

Alte două lucrări inspectate de ministrul Apelor și Pădurilor și prezentate la fața locului de directorul ABA Someș – Tisa au fost următoarele:

  1. „Amenajare Vale Seinel în Seini, județul Maramureș”, cu o valoare totală actualizată de 51,01 milioane de lei. Lucrările au început în 2006 și se vor finaliza în 2021. Capacitățile care se vor realiza: amenajare albie – 5 km, 2 km de protecție mal, acumulare de 0,4 milioane mc.;
  2. „Amenajare râu Vișeu aval confluență râu Vaser în localitatea Vișeu de Sus, județul Maramureș”. Lucrarea a fost finanțată prin HG în regim de urgență și a fost finalizată în anul 2018, luna noiembrie. Valoarea totală a acesteia a fost de 2,65 milioane de lei, iar lucrările realizate au fost: 1.600 metri apărare de mal prism din piatră, 1.050 metri recalibrare albie, patru praguri de stabilizare a albiei. Scopul acestei investiții este acela de apărare împotriva inundațiilor a locuitorilor din această zonă, a gospodăriilor și a obiectivelor turistice.

Următorul obiectiv inspectat a fost „Amenajare Valea Botiza și Valea Sasu în localitatea Botiza, județul Maramureș”. Valoarea totală actualizată este de 20,5 milioane de lei. Lucrările, care au început în anul 2007 și se vor finaliza anul acesta, înseamnă 9 km amenajare albie, 4,4 km zid de sprijin, 4,53 km consolidare de mal.

Directorul general al ANAR, Victor Sandu, a dispus directorului ABA Someș-Tisa, Ioana Diaconescu să monitorizeze permanent modul în care firmele de construcții care execută aceste lucrări respectă termenele stabilite și să raporteze săptămânal stadiul acestora.