Echipele Administrațiilor Bazinale de Apă (ABA) și Sistemelor de Gospodărire a Apelor (SGA), împreună cu cele ale Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență (IJSU) și voluntari din cadrul primăriilor intervin, și la această oră, cu utilajele din dotare, pentru înlăturarea blocajelor de pe cursurile de apă și refacerea secțiunilor de transport a albiilor râurilor:

  • Ocolișel, Ocoliș și Sohodol (afluenții ai râului Arieș), în județul Alba și Cluj, precum și pe râul Ampoi, afluent de dreapta al râului Mureș (bazinul hidrografic Mureș);
  • Râul Schit în stația hidrometrică Ceahlău, pe malul drept al râului Cracău, în comuna Bodești, județul Neamț (bazinul hidrografic Siret).

Viitura formată pe râul Târgului va fi preluată în condiții de siguranță în acumularea Râușor (bazinul hidrografic Argeș-Vedea).

În ultimele 24 de ore, precipitații însemnate cantitativ, scurgeri rapide de pe versanți și viituri rapide, cu efecte locale severe, s-au produs cu precădere în bazinele hidrografice Mureș, Buzău-Ialomița, Siret, Argeș-Vedea și Olt.

La această oră, sunt depăsite cotele de atenție pe răurile:

  • Bughea (la stația hidrometrică Bughea de Jos), județul Argeș;
  • Abrud (stația hidrometrică Câmpeni), în județul Alba, Bârsa (stația hidrometrică Zărnești), în județul Brașov, Târgului (la stația hidrometrică Voina) în județul Argeș, râul Bolătău (la stația hidrometrică Poiana Largului) în județul Neamț.

În prezent, viiturile formate pe cursurile de apă în administrarea Apelor Române sunt tranzitate în condiții de siguranță. Precizăm faptul că pagubele semnificative cu caracter local au fost provocate preponderent de scurgerile de pe versanți, torenți și râurile mici, necadastrate. În continuare, sunt prognozate precipitații cod portocaliu și galben pe mai multe râuri. http://www.inhga.ro/-/avertizare-hidrologica-nr-78-din-20-07-2021

Specialiștii noștri monitorizează în teren situația hidrologică a cursurilor de apă și sunt pregătiți de intervenție.

 

Compartimentul de Comunicare și Relații cu Presa

birou.presa@rowater.ro