Doamnelor și domnilor,

Dragi colegi,

 

Pornind de la importanța pe care o are Dunărea pentru cei peste 80 de milioane de oameni care trăiesc de-a lungul fluviului, țările dunărene celebrează, în fiecare an, în data de 29 iunie, Ziua Internațională a Dunării.

De 27 de ani, România susține, în calitate de semnatară a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, acțiunile și evenimentele comune organizate în bazinul Dunării.

Dunărea este cel mai mare fluviu european care curge de la vest către est și s-a format în urmă cu circa un milion de ani, fiind pe locul 28 ca debit în clasamentul mondial al râurilor. Dintre toate țările, România este ”cea mai dunăreană”. 98% din suprafață se află în bazinul receptor al Dunării. Mai mult, Dunărea creează, la vărsarea ei în Marea Neagră, a doua cea mai mare zonă umedă, dar cea mai bine conservată din Europa: Delta Dunării.

Mai puțin vizibil, dar la fel de important, Dunărea și lunca sa joacă un rol esențial în stabilizarea climei. Evenimentele hidrologice pe care le-am trăit în ultima perioadă ne amintesc faptul că este nevoie să oferim râurilor mai mult spațiu de acumulare a apei și să le redăm luncile inundabile.

În calitate de specialişti și lideri ai proiectului „Danube Floodplain”, echipele Administraţiei Naţionale „Apele Române“, împreună cu cele ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, avându-i alături și pe cei de la WWF România, evaluează, în acest moment, mai multe scenarii în vederea identificării și restaurării zonelor natural inundabile ale Dunării și ale principalilor săi afluenți. În acest fel, riscul la inundații în bazinul Dunării poate fi redus, simultan cu stimularea dezvoltării socio-economice și îmbunătățirea serviciilor ecosistemice. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este esențial să adopte un stil de viață sănătos și să protejeze apele Dunării, pentru a limita, pe cât posibil, epuizarea și degradarea resurselor ei naturale.

Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este esențial să adopte un stil de viață sănătos și să protejeze apele Dunării, pentru a limita, pe cât posibil, epuizarea și degradarea resurselor ei naturale.

 

 

Laszlo Barabas,

Director general al Administrației Naționale „Apele Române”