Nivelul maxim al viiturii istorice de pe Crișul Negru se află în zona polderului Ginta și se propagă în aval pe sector îndiguit

În acest moment, nivelul maxim al viiturii istorice formate, în cursul nopții, pe Crișul Negru se află în zona polderului Ginta și se propagă în aval, pe sectorul îndiguit, între stațiile hidrometrice Beiuș și Talpoș.  

În urma analizelor și a măsurătorilor efectuate în timpul nopții, viitura istorică de pe Crișul Negru, înregistrată la stația hidrometrică Beiuș, s-a propagat și atenuat natural în albie, precum și în zona secțiunii îngustate a polderului de la Ginta. Aceasta va fi tranzitată, următoarele zile, în condiții de siguranță, spre frontiera României cu Ungaria. Partea maghiară este informată în timp real cu privire la evoluția hidrologică și specialiștii celor două țări se află într-o colaborare permanentă.

Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri sunt în continuare pe teren și monitorizează situația hidrologică, precum și starea digurilor. Acestea sunt pregătite să intervină cu toate echipamentele din dotare, acolo unde situația o va impune.

În cursul nopții, din cauza precipitațiilor cumulate de peste 140 l/mp, s-au atins patru cote istorice pe râurile din bazinul hidrografic Crișuri: Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie.

Astfel:

  • pe Crișul Negru, la stația hidrometrică Beiuș, s-a depășit cu 60 cm nivelul istoric măsurat în anul 2000;
  • pe râul Boga, la stația hidrometrică Pietroasa Boga, s-a depășit cu 18 cm nivelul istoric măsurat în anul 1995;
  • pe râul Galbena, la stația hidrometrică Pietroasa Galbenă, s-a depășit cu 43 cm nivelul istoric măsurat în anul 2015;
  • pe râul Valea Roșie, la stația hidrometrică Pocola, s-a depășit cu 28 cm nivelul istoric măsurat în anul 1980.

Nivelurile maxime istorice atinse, precum și modul de atenuare naturală a viiturii sunt consecința efectelor schimbărilor climatice care au crescut intensitatea fenomenelor produse la nivel local, într-un interval de timp foarte scurt. Din acest motiv, nivelurile atinse de viituri sunt mult mai mari, dar volumul de apă tranzitat în albie este același.

Lucrările hidrotehnice din administrarea ABA Crișuri sunt exploatate conform Regulamentelor în vigoare.

Crișul Negru se află în continuare sub cod roșu până astăzi, la ora 12.00, conform avertizării hidrologice emise de INHGA, precum și a avertizării de fenomene imediate  Prin urmare, se vor produce în continuare creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale COTELOR DE PERICOL pe râul Crișul Negru – sector aval confluență cu râul Holod – amonte S.H. Zerind (sector îndiguit), județele: Bihor și Arad.

       

Compartiment Comunicare și Relaţii cu Presa

 www.rowater.ro, e-mail: birou.presa@rowater.ro