Stadiul controalelor

În acțiunile de control curente, de la începutul anului și până în prezent, cei 150 de inspectori din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române” și a celor 11 Administrații Bazinale de Apă au aplicat amenzi în valoare de aproape 7 milioane de lei, doar pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale și întreținerea necorespunzătoare a cursurilor de apă (salubrizări, igienizări). Din acest cuantum, 6.725.000 milioane de lei (adică 96%) îl reprezintă valoarea amenzilor aplicate pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale. Cuantumul amenzilor din primele 8 luni (ianuarie-septembrie), centralizate doar pentru cele care au fost aplicate pentru exploatări ilegale de agregate minerale și întreținerea necorepunzătoare a cursurilor de apă reprezintă, până la această dată, mai mult de jumătate din cuantumul total al amenzilor aplicate pe toată durata anului trecut.

La nivel național, au fost efectuate aproape 1500 de controale la agregatele minerale și 1000 de controale pe cursurile de apă, pentru verificarea modului corespunzător de întreținere a malurilor și cursurilor de apă, autoritățile responsabile (locale și județene) fiind obligate să îndepărteze depozitele de deșeuri necontrolate din aceste zone.
Cu toții trebuie să conștientizăm cât de important este să ne implicăm pentru a-i opri pe toți cei care exploatează ilegal agregatele minerale. Activitatea lor are în acest moment consecințe negative majore și iremediabile, atât asupra ecosistemelor acvatice, cât și asupra lucrărilor hidrotehnice sau al infrastructurii rutiere. Efectele se resimt și în plan economic, iar controlarea activităților de exploatare va avea un rol benefic și în domeniul restabilirii echitabilității relațiilor economice din acest domeniu.

DESPRE NOI