Riscul de inundații s-a diminuat semnificativ în bazinele hidrografice Olt și Jiu. Crește riscul de inundații în bazinul hidrografic Banat.

Populația și autoritățile sunt în continuare în alertă

 

În ultimele 48 ore, s-au înregistrat cantități importante de precipitații care pe alocuri au depășit 100 l/mp în bazinele hidrografice Jiu și Olt, după cum urmează:

  • Râul Jiu, la stația Câmpu lui Neag 99l/mp;
  • Râul Motru, la stația Cloșani 103 l/mp;
  • Râul Orlea, la stația Celei 102,6 l/mp;
  • Râul Jaleș, la stația Runcu 86 l/mp;
  • Râul Coșuștea, la stația Sisești 73,3 l/mp;
  • Acumularea Valea de Pești, la stația Valea de Pești 105 l/mp;
  • Râul Olt, la stația Cornetu 95l/mp;
  • Râul Lotru, la stația Mălaia 105 l/mp.

Acumulările din administrarea Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) și S.C. Hidroelectrica S.A. au atenuat și au tranzitat în condiții de  siguranță viiturile formate pe râurile Lotru, respectiv Jiu. În acest moment, viiturile se propagă în aval, iar echipele de intervenție ale Apelor Române Jiu se află la fața locului și monitorizează permanent situația. Datorită intervențiilor, riscul de inundații în bazinele hidrografice Jiu și Olt s-a diminuat semnificativ.

În cursul nopții, s-a intervenit cu utilaje și materialele din dotare pentru a asigura căile de acces (DC 160) și protecția localității Ochișor. Cele mai multe pagube au fost provocate de scurgerile de pe versanți. Cotele sunt staționare în acest moment pe sectorul Răcari-Ișalnița.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se menține riscul de inundații pe sectoarele râurilor Jiu și Motru și se extinde riscul de inundații pe râurile din bazinul hidrografic Banat. Astfel, începând de astăzi de la ora 11:00 și până mâine la ora 12:00, se instituie cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Tur – sector aval de acumularea Călineşti (judeţul Satu Mare), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin amonte acumularea Cadar Duboz, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera  (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Cerna – afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, (judeţul Gorj), Motru  – bazin amonte S.H. Broşteni (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Jiu – sector aval S.H. Filiași – amonte S.H. Podari (judeţele: Gorj și Dolj.

Dispeceratul central al ANAR a transmis avertizarea hidrologică către 8 Administrații Bazinale de Apă (Someș-Tisa, Crișuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa) care au retransmis-o, la rândul lor, sistemelor de gospodărire a apelor din subordine care au sectoarele de râuri sub avertizare, autorităților locale și județene, precum și Inspectoratelor locale pentru Situații de Urgență.

Reluăm apelul către autoritățile locale și județene să îndepărteze depozitele necontrolate de deșeuri de pe maluri și din cursurile de apă. Acestea pot bloca secțiunile de scurgere ale apelor și pot produce inundații cu impact local.

Populația să respecte recomandările autorităților, să nu se deplaseze în zonele aflate sub avertizare și să evite desfășurarea activităților în ape sau în proximitatea apelor.

 

 

Compartiment Comunicare și Relaţii cu Presa

www.rowater.ro

e-mail: birou.presa@rowater.ro;

biroupresaapeleromane20@gmail.com